Zita, Mariann
9 °C
21 °C

A Novell-Microsoft megállapodás részletei

Index
2006.11.13. 11:05
A Novell sajtóközleményben tett közzé további részleteket a Microsofttal november 2-án kötött megállapodásáról, idézve az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumát. A megállapodás anyagi feltételei közé tartoznak az előre fizetett SUSE Linux Enterprise előfizetési díjak, az értékesítési, marketing és fejlesztési kötelezettségvállalások és a szabadalmi együttműködési megállapodásra vonatkozó kifizetések is. A Novell hangsúlyozza, hogy elkötelezett a nyílt forráskód közösséggel való együttműködés mellett, és teljes mértékben meg kíván felelni a Linux disztribúciók és más ingyenes szoftverek terjesztésére vonatkozó GNU General Public License (*GPL") feltételeinek.

Az együttműködési megállapodás keretében a Microsoft 240 millió dollár értékben vásárol a Novelltol SUSE Linux Enterprise Server elofizetői tanúsítványokat. A Microsoft a megállapodás feltételeit figyelembe véve használhatja, újraértékesítheti vagy terjesztheti ezeket a licenceket, így lehetővé teheti ügyfelei számára, hogy egy vagy több évre meghosszabbítsák a termék újabb változatainak elérhetőségét, a frissítéseket valamint a műszaki támogatást biztosító elofizetéseiket a Novellnél. A Microsoft az elkövetkező öt évben 60 millió dollárt fektet a Linux és a Windows virtualizált megoldásainak marketingjébe, valamint a megállapodás öt éve alatt 34 millió dollárt költ egy saját értékesítési csapatra, amelynek elsődleges feladata a kombinált ajánlatra vonatkozó marketingtevékenység lesz.

A Microsoft beleegyezett, hogy három évig nem ír alá olyan megállapodást más Linux disztribútorokkal, amely a Linux/Windows virtualizációs megoldások egy Linux-előfizetési programon keresztüli elterjedését támogatja. Az IDC előrejelzései szerint a virtuális gépek futtatását biztosító szoftverek piaca 2009-re eléri az 1,8 milliárd dollárt. A szabadalmi együttműködési megállapodás keretében a Microsoft előzetesen 108 millió dollárt fizet a Novell számára, a Novell pedig az öt év során legalább 40 millió dollárt fizet a Microsoftnak a Novell nyílt platformra szánt megoldásaiból (Open Platform Solutions) és az Open Enterprise Server termékből származó bevételek arányában.

A Novell emellett számos, a nyílt forráskód közösség által a megállapodás kapcsán feltett kérdésre is választ adott. Egy fontos kérdés a Novell GPL licencnek való megfelelőségére vonatkozott: mint az a Novell weboldalán és alább is olvasható, a szabadalmi megállapodás megfelel a GPL eloírásainak. "A Novell azzal a céllal kötötte ezeket a megállapodásokat a Microsofttal, hogy tovább segítse a Linux terjedését" - mondta Joseph A. LaSala Jr., a Novell alelnöke és jogtanácsosa.

"Sokakat érdekel, hogy a megállapodás megfelel-e a Novell GPL licenc alatt vállalt kötelezettségeinek, különös tekintettel a licenc 7. szakaszára. Ez fontos szempont volt a Novell számára is. A szabadalmi együttműködési megállapodás keretében a Novell ügyfelei a Microsofttól közvetlenül kapnak szerződéses garanciát arra, hogy a vállalat nem fenyegeti őket perrel. A Novell nem jut szabadalmi licenchez, és nem kap a fentihez hasonló szerződéses garanciát és a vállalat nem egyezett meg a Microsofttal olyan feltételben, amely sértené a GPL eloírásait. Megállapodásunk nem sérti sem a Novell, sem a nyílt forráskód közösség tagjai, köztük a fejlesztők GPL licenc alatt élvezett szabadságát, és nem támaszt olyan feltételeket, amelyek sértenék a GPL előírásait. Így a megállapodás teljes mértékben megfelel a GPL licenc eloírásainak" - tette hozzá Joseph A. LaSala.

A Novell évek óta vezető szerepet tölt be a nyílt forráskód közösség védelmében, a Linux ellen irányuló támadásokkal szemben. A Novell többször is megerosítette elkötelezettségét a nyílt forráskód közösség irányába, így például a 2003 óta napjainkig tartó SCO Grouppal történo jogi vitában, a szabadalmi jogok megsértésének felmerülése kapcsán az ügyfelek felé nyújtott kártérítési ajánlatban 2004 elején, illetve az Open Invention Network társalapítói szerepünkkel 2005-ben. Jelenlegi legújabb üzleti tranzakciónk, amely a jogvédett és nyílt forráskódú megoldások közötti együttmuködést segíti elo, egy újabb szintre emeli elkötelezettségünket, ezúttal is ügyfeleink informatikai igényeire koncentrálva.

A nyílt forráskód közösség által feltett további kérdések és az azokra adott válaszok a www.novell.com/linux/microsoft/faq_opensource.html weblapon érhetők el.