Zsolt
2 °C
18 °C

A magyar nyelv nagyszótára - az első két kötet

MTI
2006.11.13. 14:48
A magyar nyelv nagyszótárának első két kötetét hétfőn mutatták be Budapesten, a kiadvány megjelentetését a készítők a magyar nyelvtudomány eddigi legnagyobb szótári vállalkozásának tartják. A nagyszótár százhetvenöt éves adósságot törleszt, hiszen 1831-ben döntött a Magyar Tudós Társaság a Nagy Magyar Szakkönyv elkészítéséről - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában tartott eseményen.

A 18 kötetesre tervezett nagyszótárat az MTA Nyelvtudományi Intézete adja ki. A maga nemében egyedülálló kiadvány történeti jellegű értelmező szótár, amely csaknem 230 év szókincséből merít és összesen mintegy 110 ezer szócikket tartalmaz. Az irodalmi és a köznyelv szókincse mellett válogat archaikus kifejezésekből, csoport- és rétegnyelvekből, a nyelvjárások és a szleng szókészletéből, de jelentős számban szerepelnek benne szaknyelvi szavak is.

Az első kötet a szótár használatához szükséges segédleteket tartalmazza, a második pedig az "a" és "á" betűs szavakat és kifejezéseket foglalja magban. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára hangsúlyozta, hogy a nagyszótár nem csupán a tudomány számára fontos. Napjainkban, amikor az európai uniós csatlakozást követően az idegen nyelv oktatása előtérbe került Magyarországon, nagyon oda kell figyelni a magyar nyelv értékeinek, szépségeinek megőrzésére.

Ennek jegyében a tárca 11 millió forintos támogatással akciót indított, amely azt célozza, hogy a nagyszótár ingyenesen eljusson az egyetemekre, főiskolákra, közkönyvtárakba, külföldi magyar intézetekbe, lektorátusokba, tanszékekre. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke kifejtette: a XVIII. és XIX. században voltak olyan jóslatok, hogy a magyar nyelv kihal, s a magyar nemzet is elenyészik. "Azt hiszem, hogy ennek az ellenkezője történt" - mondta, hozzátéve: a XIX. század első felében Pest lakosságának kétharmada németül beszélt, előbb volt német színház, mint magyar, ma pedig tizenvalahány millió ember beszéli a világon a magyar nyelvet, amely az Európai Unió egyik hivatalos nyelve.

Vizi arra is kitért, hogy nemrég Hiller István oktatási és kulturális miniszter akadémiai-minisztériumi közös bizottság megalakítását javasolta. A testület a magyar kultúra, a magyar közoktatás, felsőoktatás kérdéseiben nyújtana kölcsönös segítséget a feleknek. Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója a nagyszótár történetét elevenítette fel, majd részletesen ismertette azt az óriási munkát, amelyet a készítők elvégeztek. Reményei szerint a jövőben kétévente jelenik majd meg egy-egy kötet. A kiadvány utolsó darabja 2031-ben, kétszáz évvel azután lát napvilágot, amikor döntés született A magyar nyelv nagyszótárának kiadásáról.