Géza
-12 °C
-4 °C

Nagyobb eséllyel kapnak rákot a tűzoltók

MTI
2006.11.13. 14:58
A tűzoltói munka bizonyos rákbetegségek jóval nagyobb kockázatával jár - mutatták ki amerikai kutatók. A hererák aránya száz százalékkal, a prosztataráké 28 százalékkal bizonyult magasabbnak tűzoltók körében - olvasható a BBC News honlapján. Aggasztó továbbá, hogy a nyirokrendszer rákja és a vér daganatos betegsége tűzoltóknál 50 százalékkal többször fordul elő. Ez a döbbenetes eredmény 32 amerikai és európai vizsgálat elemzéséből, összesen mintegy 110 ezer tűzoltó adatainak feldolgozásából született meg.

A tűzoltók olyan karcinogén (rákkeltő) anyagoknak vannak kitéve munkájuk során, mint a benzol, a kloroform, a korom, a sztirol vagy a formaldehid. Ezeket a helyszíneken belélegzik, vagy a bőrükön át szívódnak fel - állapította meg a Cincinnati Egyetem kutatócsoportja. "A tűzoltók ruhája nehéz és kényelmetlen, a tűzoltók nem is szeretik viselni. Égető szükség van tehát kiegészítő védelemre számukra" - nyilatkozta dr. Grace LeMasters, a kutatás vezetője.

Ezen kívül azt tanácsolják a tűzoltóknak, hogy a bevetések után tetőtől talpig fürödjenek meg, hogy a rákkeltő anyagokat eltávolíthassák a testükről, és a bőrükön át ne juthassanak be a szervezetükbe. A kutatás általános tanulsága, hogy a veszélyekkel járó munkák helyszíneit folyamatosan ellenőrizni kell a rákkeltő anyagok szempontjából.