Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Törökkori hajót tártak fel

MTI
2006.11.13. 17:09
Sikeresen befejeződött az első magyarországi hajó feltárása Paks környékén. A maradványokat a feltárók eredeti helyükön geotextillel és homokzsákokkal stabilizálták. A vasárnap befejeződött kutatás során a régészek egy török korban épült, nagy méretű, laposfenekű dereglyét vettek alaposan szemügyre.

A roncs a Duna alacsony vízállásának köszönhetően nagyrészt szárazra került. Az úgynevezett szondázó ásatás során megtalálták a hajó part felőli végét és az oldalpalánk nagy részét is. Mivel a dereglyét tele rakták kővel, a régészek szerint a vízi jármű szándékos elsüllyesztéséről lehet szó. Elképzelhető, hogy mólónak használták a kiöregedett járművet. A hajótesten számos javítás nyomát találták meg.

A feltárás a legkorszerűbb eszközökkel folyt: három dimenziós szkennerrel dokumentálták a feltárt maradványokat. A mérések alapján készül majd egy virtuális rekonstrukció is, hogy jobban megérthető legyen a mostanáig alig ismert késő-középkori vagy kora-újkorinak becsült lelet háttere, az akkori folyami hajózás és hajóépítészet helyzete.

A maradványokat a feltáró régészek eredeti helyükön geotextillel és homokzsákokkal stabilizálták. A lelőhely további feltárása, kiemelése és múzeumi bemutatása pénzügyi okok miatt bizonytalan. A kutatást a Nemzeti Kulturális Alap egy millió forinttal támogatta.