Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ivóvíz-tisztítás rozsdával

MTI
2006.11.14. 12:14

Elektromosságot nem igénylő új módszert dolgoztak ki az arzéntartalmú ivóvíz méregtelenítésére amerikai tudósok, s az eljárást a jelek szerint máris sikerült alkalmassá tenni arra, hogy a legegyszerűbb, falusi környezetben is használhassák. Az arzént tartalmazó ivóvíz sok fejlődő országban, különösen Indiában és Bangladeshben okoz komoly gondokat. Létezik ugyan kipróbált technológia az arzén eltávolítására, de ehhez nagy nyomású elektromos szivattyúkra és egyéb, hasonlóan helyigényes és költséges berendezésekre van szükség. Vicki Colvin vegyész professzorasszony, a houstoni Rice Egyetem biológiai és környezetvédelmi célú nanotechnológiával foglalkozó kutatója munkatársaival vírusoknál kisebb rozsdaszemcséket kevert az arzénnal mérgezett vízhez, és a vasoxid szemcsék hatalmas felülete gyakorlatilag azonnal megkötötte a vízben oldott arzént.

A meglepetés az volt, hogy az igen kicsi részecskék egy eddig nem ismert mágneses kölcsönhatása folytán közönséges mágnesekkel ki lehetett vonni a szennyezett rozsdát a vízből, és az ihatóvá vált. (A tudósok arra számítottak, hogy a nagyon kis részecskék megmozdításához különösen erős mágneses térre lesz szükség, de a kézi mágnesek gyenge vonzása is elegendőnek bizonyult. Doug Natelson fizikus és csillagász tanársegéd szerint a részecskék méretének csökkenésével együtt drasztikusan csökken rájuk ható erő, és a hagyományos fizikai modellnek igaza van: hatalmas mágnesekre van szükség egy-egy magányos részecske megmozdításához. A sok részecske viszont egymásra is hat, és amikor egy kézi mágnes finoman vonzani kezd néhányat, beindul egy folyamat, amelyben a részecskék kihúzzák egymást a vízből.) Igaz, hogy a publikációban leírt kísérletekben használt nano részecskék drágák voltak, de az igen finom rozsdapor előállítása ipari környezetben olcsó, és a megoldás ott is alkalmazható, ahol a hagyományos víztisztítási módszerekre nincs lehetőség.

A nagyon kisméretű rozsdaszemcsék házilagosan is előállíthatók. Colvin professzor egyik végzős hallgatója hónapok óta falusi körülményekhez próbálja igazítani a technológiát. Úgy tűnik, hogy olíva- vagy kókuszolajból származó zsírsavakkal eléggé kis méretű részecskékre lehet aprítani a rozsdát. A falusi környezetben is használható víztisztító technológiához rozsdán, olíva olajon és egy főzőlapon kívül csak egy mágnesre van szükség, s az eljárás az ivóvízre előírt amerikai egészségügyi határérték alá csökkenti a mérgezett víz arzéntartalmát - ismertette a Rice egyetem közleményét a The New Scientist című brit tudományos lap online kiadásában.