Bernadett
0 °C
4 °C

Mészköves ecettel a jég ellen

MTI
2006.11.15. 13:15

A hagyományos téli szórósó helyett új csodaszerrel indulnak bevetésre a gépek a csúszós utakra az ausztriai Klagenfurtban - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

Az "Ice Away" fantázianevű, kalcium-magnézium-acetát összetételű folyadékot évtizedekkel ezelőtt a dán Nordisk Miljokemi vállalat fejlesztette ki az utak jegesedésének megszüntetésére. A folyadék a sóval ellentétben nem károsítja a növényzetet, a bőrcipőket sem marja szét, és a járművek alvázát sem korrodálja, továbbá természetes úton lebomlik.

Több északi városban már sikerrel alkalmazták az új eljárást, mikor idén a klagenfurti vezetés is felfigyelt a kíméletes anyag sikerére.

Az osztrák városban februártól kísérletképpen először pormentesítésre kezdték használni, ugyanis a feltalálók valamikor rájöttek, hogy jégtelenítőjük kiválóan megköti a városokat ellepő finom port. Skandináviában remekül be is vált: 35 százalékkal sikerült csökkenteni a porszennyezést a levegőben.

Klagenfurtban a csúszós, téli időszakban azonban idén a jég oldására is ezt használják már.

Mindazonáltal a csodálatos hatású szernek néhány "apró" hibája is van: hatása csak két napig tart, a téli és nyári időszak között át kell alakítani a szórógépeket, és a szer ára a hagyományos szórósóénak többszöröse: Klagenfurt nem túl nagy belvárosának jégmentesítése az idei télen (mintegy 33 millió forintnak megfelelő) 128 ezer euróba kerül.