Klaudia
-3 °C
3 °C

Új egészséginformatikai rendszer három régióban

MTI
2006.11.15. 14:47

Három régióban - Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön - indul el az egészségügyi információtechnológia fejlesztése - mondta el Szabó Aliz, az Egészségügyi Minisztérium Strukturális Alapok Programirodájának igazgatója egy szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

A program, amelynek informatikai fővállalkozója a Humansoft Kft., az Európai Unió által támogatott Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) keretében valósul meg, és az a célja, hogy javítsa a szóban forgó régiók egészségügyi információtechnológiai fejlettségét.

A régiók egészségügyi intézményeinek pályázniuk kellett a projektben való részvételre, a nyertesek pedig a program megvalósítása során konzorciumi formában működnek együtt - mondta el Szabó Aliz.

Az új informatikai rendszer bevezetésének célja többek között, hogy elektronikus útra terelje a betegadminisztrációt az egyes intézményeken belül, és az egyes szolgáltatók között is. A rendszer lehetőséget teremt az orvos szakmai teljesítményadatainak elemzésére, értékelésére, valamint a diagnosztikai eredmények digitális tárolására és továbbítására. A projekt révén megteremtik a telemedicina alkalmazásának lehetőségét is - tette hozzá.

Szabó Alíz az új informatikai rendszer lényegéről elmondta, hogy annak működéséből profitálhatnak az orvosok, a betegek és maga az intézmény is, hiszen így mindenki költségeket takaríthat meg. Ha a rendszer bizonyíthatóan működik, akkor a fejlesztést a tervek szerint 2007 és 2013 között az ország többi régiójára is kiterjesztik.

A projekt keretében a résztvevő intézményeknél fejlesztik az informatikai és az adatátviteli infrastruktúrát is - jegyezte meg.

A dél-dunántúli régióban kilenc intézmény vesz részt a programban, a rendszernek 2007 közepére kell működnie, régiónként 1,35 milliárd forint áll rendelkezésre a beruházásokra.

Repa Imre, a somogyi Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója hozzátette: az egészségügyben lemaradások vannak az informatika területén, s az egyes intézmények még mindig különböző informatikai rendszereket alkalmaznak.

"Embertelen az a körülményrendszer, ahogy az egészségügy informatikai infrastruktúrája működik. Ez a projekt az utolsó pillanatban jött segítségnyújtás, sajnos csak három régió részére" - jelentette ki a főigazgató.