Ivó, Milán
9 °C
17 °C

Kevés nagyképernyős tv van Magyarországon

MTI
2006.11.16. 13:24
A televízió elterjedtsége közel 100 százalékos az Európai Unióban, de csak a háztartások 20 százalékának van nagyképernyős készüléke. Ez az arány Magyarországon a legalacsonyabb, itt mindössze 3 százalék - derül ki a TNS közvélemény-kutató cég Európai Bizottság számára végzett speciális Eurobarometer felméréséből. A kutatást a 25 uniós tagállamban, és a felvételre váró két országban, a második körben csatlakozó államokban, valamint a ciprusi török közösségben összesen mintegy 30 000 fő megkérdezésével végezték.

A felmérés szerint a nagyképernyős technológia jól meghonosodott az Egyesült Királyságban és Írországban. A nagyképernyős televíziók piaci aránya az Egyesült Királyságban a legmagasabb, ahol szinte minden második háztartásban legalább egy nagyképernyős készülék található. Írország szerepel másodikként, ahol a háztartások 38 százaléka büszkélkedhet nagyképernyős televízióval.

A harmadik helyezett Hollandia 30 százalékkal, majd Luxemburg követi 28 százalékkal. A nagyképernyős készülékek Olaszországban, Belgiumban, Ausztriában és a skandináv országokban is elterjedtek: 20 százalékos vagy annál magasabb a nagyképernyős televíziók használatának aránya. Az új tagországok összesített adatai elmaradnak a 25 európai uniós ország 20 százalékos átlagától. A legalacsonyabb arányszámot, 3 százalékot Magyarországon mérték, Görögországban az arány 5 százalék, míg Máltán 6 százalék.

Az Európai Unióban a háztartások túlnyomó többsége, 77 százaléka még mindig hagyományos tévékészüléket üzemeltet otthonában. A kizárólag nagyképernyős tévével rendelkező háztartások aránya az Európai Unió 25 országában öt százalék, és a 25 EU-állam háztartásainak 15 százaléka nagyképernyős és hagyományos készüléket is üzemeltet otthonában.