Béla
12 °C
27 °C

Az agresszív kutya a gazdájára üt

MTI
2006.11.20. 09:35
Az agresszív kutyák gazdái többnyire maguk is agresszívak, míg a szelíd ebek általában békés gazdikra vallanak - mutatták ki amerikai kutatók. Ohióban 355 ebtulajdonos életét vizsgálták meg nyilvános adattárak alapján, és kiderült, hogy minden olyan gazda, akinek agresszívként ismert fajokhoz tartozó kutyája van, legalább egyszer összeütközésbe került már a törvénnyel, ami a közlekedési szabálysértéstől egészen a súlyos bűntényig terjedhet.

Az agresszív kutyák azon gazdái közül, akiket legalább egyszer felelősségre vontak az eb bejelentésének elmulasztása miatt, mintegy harminc százalék legalább ötször követett el bűncselekményt vagy közlekedési kihágást. Ezzel szemben ez az arány a szelíd fajok tulajdonosainál mindössze egy százalék.

Az illetékes amerikai szervezetek szerint agresszív kutyának számít az az állat, aki provokáció nélkül sérülést okozott embernek, vagy másik kutyának, meg is ölt valakit, illetve másik ebet, továbbá minden olyan kutya, amely agreszívként ismert fajhoz tartozik, mint például a pitbullok, a rottweilerek, az akiták és a csauk, de kivételt képeznek a rendőrkutyák és a házőrzők, illetve a védelmi célokra nevelt ebek.

A tanulmányban a kevéssé kockázatos fajok közül leggyakrabban a terrierek, a beagle kutyák, a colie-k és az uszkárok szerepeltek. "Azt lehet mondani, hogy aki agresszív kutyát választ, az bizonyos szempontból deviáns, mivel az agresszív kutya fő jellemzője éppen a deviáns viselkedés" - mondta Barbara Boat, a Cincinnati egyetem Gyermekkor Alapítványának igazgatója, aki szintén részt vett a tanulmány elkészítésében.

kutatók úgy vélik, hogy eredményeiket a rendfenntartó hatóságok is jól használhatják, és felhívták a figyelmet arra is, hogy ha valaki nem regisztráltatta a kutyáját, ez sok esetben más deviáns cselekedetek jele.