Géza
-12 °C
-4 °C

Hasnyálmirigyrákhoz vezethet a sok édesség

MTI
2006.11.20. 09:54
Az édességek fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát - állapította csaknem egy évtizedes kutatása alapján a svéd Karolinska Intézet, s ezzel első ízben talált összefüggést az édes élelmiszerek és a ritka, de nagyon súlyos betegség között.

Azoknál, akik naponta legalább két, édesített gyümölcslé-koncentrátumból nyert italt fogyasztottak, 90 százalékkal magasabb volt a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata, mint azoknál, akik nem ittak ilyesmit. Akik naponta legkevesebb öt alkalommal cukor hozzáadásával fogyasztottak ételeket vagy italokat (például kávét), azoknál 70 százalékkal nagyobb esélyük volt e betegség kialakulására, mint a cukortól tartózkodóknak.

Az 1997-ben kezdődött program során a kutatók 80 ezer férfi és nő táplálkozási szokásait tanulmányozták rendszeresen. Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklap közlése szerint 2005 júniusáig a megfigyeltek közül 131 személynél alakult ki daganat a hasnyálmirigyen. A tudósok abban gyanítják a jelenség okát, hogy a vizsgált szerv a fokozott glukóz-anyagcsere nyomán nagyobb mértékben termel inzulint, és talán ez segíti elő a betegség kialakulását.