Márk
13 °C
28 °C

Újra lesz alternatív járművek versenye

MTI
2006.11.20. 16:18
Ismét meghirdette az alternatív járművek versenyét a Széchenyi István Egyetem Hallgatói Külügyi Bizottsága. Petis László szervező az MTI-nek elmondta: a versenyre idén két kategóriában lehet nevezni. A profi kategóriába olyan járműveket tervező, kivitelező csapatok (tudásközpontok, cégek) nevezhetnek, melynek tagjai mindennapi használatra is alkalmas alternatív meghajtású járművet készítenek, tervük pedig akár azonnal piacképessé tehető. A szabályok szerint a projektbe minimum két hallgatót be kell vonni.

Az amatőr kategóriában nevezők járművének tervezésénél, elkészítésénél fő szempont a hulladékok, vagy újrahasznosított anyagok minél nagyobb mértékű felhasználása. Cél az építési és üzemeltetési költségek minimalizálása.

A járműveknek a következő jellemzőknek kell megfelelniük: alternatív energiaforrás (emberi erő, elektromos áram, gőz, sűrített levegő) felhasználásával működjön, a jármű kezelője a masinán helyezkedjen el, és az eszköznek minimum két nyomvonalon kell haladnia. Nem veszélyeztetheti továbbá a kezelő vagy más személy testi épségét, alkalmas legyen egyenes haladásra és kanyarodásra, valamint megállásig fékezhető legyen.

A pályázatokat február 1-ig, postai úton lehet beküldeni a 9024 Győr, Egyetem tér 1. címre. A versenyt várhatóan 2007. április 25-én rendezik meg az egyetem parkolójában. A helyezettek pénzjutalmat nyernek. A tavalyi versenyen a Budapesti Műszaki Egyetem csoportja nyert elektromos meghajtású járművével, amelynek egyedi energiatárolása nyerte el a zsűri elismerését.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft