Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Magyar kutatók állítják elő a tbc-ellenszer hatóanyagát

MTI
2006.11.20. 16:43
Ígéretesek azok a magyar gyógyszerfejlesztések, amelyeknek a tuberkulózis legyőzése a célja, és körülbelül hat-hét év múlva megjelenhet a piacon a betegség elleni gyógyszer is - tájékoztatta Kéri György, a Semmelweis Egyetem professzora hétfőn az MTI-t. A professzor, aki egyben a kutatás-fejlesztésben résztvevő magyar cég alapító igazgatója, hozzátette: a kísérletek során olyan antibiotikumokat próbálnak kifejleszteni, amelyek hatékonyan gyógyítják a tuberkulózis ma még gyógyszerrezisztens (a gyógyszerre nem reagáló) törzseit is.

A kft. által kifejlesztett, preklinikai fázisban lévő hatóanyagmolekula azt akadályozza meg, hogy úgynevezett jeltovábbítás útján a tuberkulózisbaktérium elszaporodjon a még egészséges gazdasejtben. A kutatást az Európai Unió kiemelten kezeli, és több millió euróval támogatta a résztvevő konzorciumokat. A szakember véleménye szerint körülbelül hat-hét év múlva jelenhet meg a piacon az új, tuberkulózis elleni gyógyszer.

A kutatás-fejlesztésben a magyar Vichem Kutató Kft. és a Semmelweis Egyetem vezetése alatt működő Raconális Hatóanyag-tervező Laboratóriumok Kooperációs Kutató Központ kutatói, a Német Max Planck Intézet és a párizsi Pasteur Intézet munkatársai dolgoznak együtt. A témával kapcsolatban Új gyógyszerek a tuberkulózis ellen címmel hétfőn és kedden kétnapos konferenciát rendeznek Budapesten.