Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Különleges ételek az űrben

MTI
2006.11.23. 14:14
A hétvégén ünnepi vacsorát rendeznek a nemzetközi űrállomáson (ISS): Alain Ducasse francia mesterszakács azt vallja, hogy az űrben is ízletesen kell étkezni, ezért ADF kutatási és kiképzési centruma menüt állított össze, amelyet októberben szállított az űrállomásra az Progressz teherűrhajó.

Ducasse azt vallja, hogy az ételnek a világűrben is nemcsak egészségesnek, táplálónak és kiegyensúlyozottnak, hanem ízletesnek is kell lennie, s hogy a jövő nem a sci-fi regényekbe illő piruláké és pasztáké, hanem a jó konyháé.

"Parancsol egy kis fürjet, Thomas Reiter?" - kérdezhetné a világűrben is (a szakácsok minősítésére alkalmazott) csillagokra vadászó francia sztárszakács, aki a hét végi ünnepi étkezésre a következő menüt kínálja: előételnek capolata, savanykás szicíliai zöldségegyveleg, azután fürjpecsenye pireneusi bormártásban, muskátdió-pürében párolt zeller, desszertnek pedig rizspuding gyümölcskompóttal.

Az ilyen ünnepi étkezéseket egyébként a rövidítésekre igencsak hajlamos amerikaiak SEM-nek, vagyis különleges alkalmi menünek nevezik. Ilyenre csak rendkívüli helyzetekben - például űrséták után, vagy a legénység kicserélésekor - kerül sor. Az űrállomás lakóinak hétköznapi ételeit fele-fele arányban oroszok és amerikaiak készítik el.

Alain Ducasse "konyhai laboratóriumának" 13 receptjét fogadták el eddig az űrhajósok kosztjának szigorú orosz ellenőrei. Az étkek között van kapribogyóval fűszerezett kacsamell-filé, és kardhal-szelet Riviera-módra.

A fogásokat szélsőséges földi körülmények között - például északi-sarki expedíción tesztelik, aztán az ISS-re szállítják mangánból és alumíniumból készült, szuperkönnyű dobozokban, amelyeket az űrállomás orosz részében lehet felmelegíteni. A közeljövőben azzal is foglalkoznak Ducasse munkatársai, hogy hogyan lehet a finomságokat még jobban becsomagolni úgy, hogy gyönyörködtető látványt is nyújtsanak.

Az élvezetek fokozása érdekében a Ducasse-laboratórium azt tervezi, hogy évente egy-két új recepttel bővíti a kínálatot. Ha ez így megy tovább, akkor rövidesen a híres Michelin éttermi kalauz valamely ellenőrének kell majd a helyszínen tisztázni, hogy az 50 éves Ducasse-nak az űrbeli étterme is érdemel-e csillagot a kalauzban. Egyelőre azt tervezik, hogy az eddiginél nagyobb eltérések lesznek az űrállomáson felszolgált ebéd és vacsora között, és lesz reggeli is.

A távlati cél az, hogy kidolgozzák: mivel fognak táplálkozni az egy szép napon a Marsra érkező űrhajósoknak.

Francia konyhafőnökök erre az esetre is összeállítottak már 11, hihetetlennek tűnő receptet, mint például "marsi kenyeret és lekvárt zöld paradicsomból", valamint gnocchit egy kékes-zöld algaféléből, amely sok proteint, kalciumot szénhidrátot és vitamint tartalmaz, vagyis ideális táplálék lehet űrhajósoknak, akiknek rendkívül nehéz körülmények között kell dolgozni és ki kitartani.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft