Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Önmagát fertőtleníti a nanoruha

MTI
2006.11.24. 09:48
Cseh kutatók nanoszövetből készítettek ruhát és gipszkötést, amelyek önmagukat fertőtlenítik. A különleges ruha sérülést szenvedett emberek kezelésében nyújthat segítséget - írta a Rude Pravo, című cseh lap. "A nanoszövet már önmagában is képes elnyelni a baktériumokat és a nagyobb vírusokat" - mondta Jiri Mosinger, a Károly Egyetem munkatársa, a találmány egyik kifejlesztője, bár ezen tulajdonságát különleges és bonyolult eljárással kellett létrehozniuk a kutatóknak.

Az újság szerint a nanoszövet ipari mértékű gyártása első ízben kezdődhet el a libereci műszaki egyetem több mint kétéves kutatómunkájának gyümölcseként. (A nanotechnológia az atomok és molekulák szintjéről történő építkezést jelenti; egy nanométer a milliméter egymilliomod része.)

A különleges anyag nemcsak ruhák gyártására alkalmas, hanem a repülőgépgyártásban és az építőiparban is hasznos lehet, néhány cég már alkalmazza is. A libereci műszaki egyetem kifejlesztette nanotechnológiák alkalmazási jogát egy szintén Liberecben működő cég birtokolja, és a vállalat idén már megnyitotta külföldi részlegét is, Kobe, japán városban.