Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Veszélyben a tasmániai ördög

MTI
2006.11.27. 14:05
Agresszív daganatos megbetegedés támadta meg a tasmániai ördög néven ismert, kutyára emlékeztető, kizárólag Tamániában honos erszényes ragadozót, olyannyira, hogy szakemberek a minap 47 egészséges egyedet az ausztrál szárazföldre telepítettek át. Az állományt néhány évvel ezelőtt még mintegy 100 ezer egyedre becsülték, de a rák tízezrével ölte meg az állatokat.

A betegség már a 90-es évek végén feltűnt: az állat pofáján csomók és sebek képződnek, majd a daganatok elterjednek egész testén. Sok éhen pusztult, mert már nem tudott táplálékot magához venni. A betegség valószínűleg azért is terjed, mert a tasmániai ördög dögevő is, és a koncon rendszerint számos állat marakodik.

A tasmániai ördög egyébként meglehetősen visszataszító külseje, vad, fékezhetetlen természete miatt kapta az emberektől az ördög nevet. Mogorva, dühös ragadozó. Tasmániai megfigyelések szerint a kutyák és macskák elleni küzdelemben mindig, vagy majdnem mindig az erszényes ördög győz. Szülőhazájában nem örvend valami nagy népszerűségnek, mert megtámadja és meg is öli a birkákat szárnyasokat is. Évente egyszer szaporodik, általában kettő-négy kicsinye születik. A fiatalok nyolc-kilenc hónapos korukig szopnak, és kétéves korokra érik el az ivarérettséget.

A koppenhágai állatkerben is megcsodálható négy tasmániai ördög, de nem kizárt, hogy ők is fertőzöttek már. A négy állatot a tasmániai kormány ajándékozta Dániának tavaly, Krisztián dán herceg születése alkalmából, mivel a kis herceg mamája tasmániai.