Benedek
-4 °C
5 °C

Koszkutatók tesztelik a mosóporokat

MTI
2006.11.27. 14:07
A piszok és a ruhákon ejtett foltok tudományos felderítésével foglalkozik Németországban egy kutatóintézet, amelynek megrendelői főleg a mosószergyártók és a fogyasztóvédelmi szervezetek közül kerülnek ki. A Bönningheimben székelő Hohensteiner Intézet feladata például, hogy kísérleti úton tisztázza, illetve bizonyítsa egy-egy új optikai fehérítő szer hatását. A kísérletek 20 automata mosógéppel és 10 szárítóval folynak, mégpedig előre szigorúan meghatározott feltételek mellett: például pontosan beállítják előre a víz hőmérsékletét és keménységi fokát.

A munkatársak a megrendelők kívánságának megfelelően direkt foltokat ejtenek textíliákon motorolajjal, vörösborral, fűvel és más anyagokkal. Az emberi eredetű szennyezések - például a hajkorpa, vagy az izzadság - "előállításához" a vizsgálandó ruhaneműt kiadják családoknak, aztán mosás előtt begyűjtik. A mosószerektől a szakértők szerint manapság azt várják el, hogy eltüntessék a foltokat, és ugyanakkor kíméljék a ruhát.

De a kutatók már azt is tudják: egy teljes adag ruhából mintegy 40 gramm kosz jön ki a mosásnál. Ha ez a vízben marad, és a gép kinyomja, akkor jó, de ha nem, akkor szürke lesz tőle a mosott ruha. S az, hogy a kimosott kosz a vízzel távozzon, szintén a mosószerek "dolga" - ezt a hatást is vizsgálják az intézetben. A kutatók eredményeit gyakran felhasználják a gyártók fejlesztési folyamataikban.