Béla
13 °C
27 °C

A kövérség véd a vesebetegségtől?

Medipress
2006.11.27. 15:40
Meglepő eredményekről számolt be az amerikai Nemzeti Vese Alapítvány egyik kutatócsoportja. Hatéves kutatásuk eredménye alapján úgy tűnik a vesebetegek számára a kövérség védőfaktor lehet.

Az elhízás a legtöbb tudományos kutatás szerint megnöveli a halálozás kockázatát, és ez a rizikó összefüggést mutat az elhízás mértékével. A művesekezelésre szoruló betegek körében azonban már korábban is kimutatták, hogy a túlsúly csökkentheti a beteg halálozási esélyeit. A Dr. Claudine T. Jurkovitz vezette munkacsoport éppen arra kereste a választ, vajon az elhízás és a halálozási kockázat milyen összefüggést mutat azon betegek körében, akiknek hajlamuk van a vesebetegségre.

A szakember az alapítvány által korábban felállított betegadatbázist használta fel vizsgálataihoz. Ebbe az adatbázisba olyan 18 év feletti páciensek kerülhetnek, akiknek nagy a hajlamuk a vesebetegségre: cukorbetegek, magas a vérnyomásuk vagy éppen a családjukban korábban már előfordult bármilyen vesebaj. A hat éves vizsgálat során 33 473 beteg kórtörténetét követték figyelemmel.

A vizsgálat ideje alatt 409 beteg hunyt el, és meglepő módon kevesebb volt közöttük az elhízott, mint a normál testtömegű. "Persze ez nem azt jelenti, hogy ezek a résztvevők nem voltak nagyon betegek" - magyarázza Dr. Jurkovitz. Az elhízott betegek körében ugyanis minden komolyan krónikus betegség (cukorbetegség, vesebetegség, szívbetegség, magas vérnyomás) előfordulása gyakoribb volt. Az eredmények ennek ellenére meglepőek - maga a vezető kutató is bevallotta: értetlenül áll előtte, ezért további vizsgálatokat tervez a témában.