Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Beatles-dalok az iTunes portálról?

MTI
2006.11.29. 13:49
Az Apple csoport, amely az iPod és az iTunes internetes letöltő portálokat működteti, közel áll a megegyezéshez a Beatles együttes szerzői jogainak birtokosaival - az EMI lemezcéggel és az Apple Corps-szal - arról, hogy a gombafejűek dalait a jövőben meg lehessen vásárolni az iTunes portálon.

A Fortune amerikai magazin értesülése szerint az Apple Corps, amely a Beatles még élő tagjainak és leszármazottainak szerzői jogait képviseli, mindeddig elutasította, hogy dalaikat interneten is lehessen árulni, az EMI viszont, amely a hangfelvételekkel rendelkezik, híve ennek.

Ma már csak néhány híres popénekes vagy banda zárkózik el az internetes terjesztéstől, a Led Zeppelin és a Beatles jogutódai közülük az utolsó mohikánok közé tartoznak. Rajongóik mindmáig csak olyan illegálisan működő "cserélő" programok révén juthatnak interneten idoljaik zenéjéhez, mint a Limewire.

A Fortune értesülései szerint az iTunes kizárólagossági joga a Beatles-számok internetes terjesztésére a tárgyalás alatt álló megállapodás értelmében csak egy időre szólna. Az MSN és a Rhapsody zenei letöltő portálok szintén már évek óta szeretnék megszerezni a lehetőséget a Beatles számok MP3 formátumban történő terjesztésére.

Az erről szóló megegyezés azonban még meghiúsulhat, írja a Fortune, mivel az Apple név, illetve logo használatáért is két csoport küzd.