Halálos lehet a szerelmi bánat

MTI
2006.12.11. 13:21
A válás és a szerelmi bánat nemcsak érzelmileg viseli meg az embert, hanem testileg is érezhető, sőt akár halálos is lehet, állítják német kutatók. A tudósok szerint a szerelmi bánat veszélyesebb, mint a krónikus stressz, mert egy percnyi szünetet sem enged. Az olyan stresszhormonok, mint a kortizol vagy az adrenalin megemelkednek, a szívnek ritmuszavarai támadnak, a vérnyomás nő, az immunrendszer nem védekezik tökéletesen, és betegséget keltő kórokozókat enged be, amelyek megtámadják a legyengült testet - írja a Die Welt című német lap online változata.

A kutatók 2005 februárja óta foglalkoznak a jelenséggel, amelyet "megtört szív" szindrómának is neveznek. Az igen magas adrenalinszint károsítja a szívet, sőt meg is állíthatja - írja Ilan Wittstein a New England Journal of Medicine-ben. A kutató agyszkenner-kísérletek eredményeire hivatkozva azt állítja, hogy az elkeseredett emberek, ha meglátják egykori partnerük fényképét, olyan állapotba kerülnek, mintha kokaint szippantottak volna.

A németországi Tübingen egyetemén egy kutatócsoport azt állapította meg, hogy az elhagyott nőknél a válás a szó legszorosabb értelmében nyomot hagyott az agyban, megváltoztatta az agy szövetét, hasonlóan ahhoz, ahogy a depresszió teszi. Az agy bizonyos részei, amelyek normális körülmények között aktívak, ebben az esetben nem működtek. Nem működött például az úgynevezett mandulamag, amely érzéseket és motivációkat irányít.

Gerti Senger bécsi pszichológus 30 férfit és 30 nőt vizsgált meg, akiknek szerelmi bánatuk volt, és ebből a vizsgálatból írt disszertációt. Szerinte öt fázisa van a válási folyamatnak, és a férfiak ugyanúgy szenvednek, mint a nők, csak éppen eltérő időben. A nők szenvedése már a kapcsolat befejeződése előtt megkezdődik, s általában ők azok, akik véget vetnek a kapcsolatnak - írja a pszichológus. A legnagyobb különbség abban van, hogy ki akar a dologról beszélni. Míg a nők 93 százaléka megnyílik, a férfiaknak kevesebb mint harmada hajlandó megosztani valakivel a szerelmi bánatot.  • Tippek
  • Biztosítás