Kihalás szélén a fehér delfinek

MTI
2007.01.11. 10:40
A beluga vagy fehér delfinek, amelyek Alaszka legnagyobb városához, Anchorage-hez közel, a Cook-öbölben úszkálnak, valamennyien elpusztulhatnak, ha nem védik meg őket - mutatták ki amerikai szakemberek.

Az öbölben élő különleges delfinek - amelyeknek a számát jelenleg mintegy 300-re becsülik - helyére nem jönnek újak, ha a populáció eltűnik - hívták fel a figyelmet a Nemzeti Tengeri Emlős Laboratórium munkatársai.

A laboratórium jelentése szerint 26 százalék az esélye annak, hogy a Cook-öböl belugái száz éven belül kihalnak, arra azonban 68 százalékos az esély, hogy ez 300 éven belül történik meg.

Egyelőre nem tudni, mi a fogyatkozás oka. Korábban úgy vélték, hogy a megélhetési vadászat a magyarázat, évente ugyanis hetven belugát ejtettek el az öbölben, ám 1999-ben szigorúan korlátozták a vadászatot, és ez sem segített. 1994 és 1999 között több mint felére csökkent a belugapopuláció, 1994 és 2006 között pedig az átlagos évi fogyatkozás 5,6 százalék volt.

Alaszkában öt olyan hely van, ahol belugák élnek, és a Cook-öblön kívül a többi populációt nem fenyegeti veszély. Alaszka belugáinak számát összesen 35-40 ezerre teszik.  • Tippek
  • Hírek