Gerzson
5 °C
10 °C

Hillary 87 évesen újra a Déli-sarkon

MTI
2007.01.22. 09:28
A 87 éves Sir Edmund Hillary vasárnap felhívást intézett a Déli-sarkról a brit kormányhoz, hogy tegyen valamit Robert Scott és Sir Ernest Shackleton brit sarkkutatók százéves kunyhóinak pusztulása ellen. Hillary az új-zélandi rádiónak nyilatkozva leszögezte: csalódás számára, hogy a kormány nem tesz semmit ezekért az emlékhelyekért, amelyek ugyan új-zélandi területen vannak, de mégiscsak a száz éve ott járt brit úttörők emlékét őrzik.

Az idős utazó azért kereste fel az Antarktiszt, hogy az első ottani új-zélandi kutatóállomás 50 évvel ezelőtti felavatása kapcsán rendezett megemlékezésen részt vegyen, az állomást felépítő expedíciót ugyanis ő vezette. Az vele utazó újságírók szerint Scott kunyhója érintetlen. Beszámolóik szerint a jég behatol oda, és a levegő páratartalma pusztítja mindazt, ami még ott van. Paul East, az új-zélandi Antarktisz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke a restaurálás költségeit 3,5 millió euróra becsüli.

Scott 1912. január 17-én elérte ugyan a Déli-sarkot, de rá kellett jönnie, hogy a norvég Roald Amundsen egy hónappal megelőzte. A visszafelé tartó úton az expedíció tagjai a rendkívüli hidegben életüket vesztették. Sir Ernest Shackletont máig az egyik legjelentősebb sarkkutatóként tartják számon, negyedik antarktiszi expedícióján szívroham vitte el 1922-ben.

Edmund Hillary 1953-ban egy serpával elsőként hódította meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet (és 1965-ig a hegység további 10 csúcsát megmászta), majd négy évvel később annak az új-zélandi expedíciónak a vezetője volt, amelyik létrehozta a Scott-kutató állomást. 1977-ben a Gangesz forrásától a torkolatáig vezető hajós expedíciót vezetett, 1985-ben Neil Armstrongot kísérte egy kis repülőgépen, és leszállt az Északi-sarkon - ezzel ő lett az első ember, aki megjárta az Északi- és a Déli-sarkot, valamint a világ legmagasabb helycsúcsát. Még abban az évben kinevezték Új-Zéland indiai, nepáli és bangladesi főmegbízottjává, és e tisztségben négy évet töltött Újdelhiben.

A jelenlegi Scott-bázisnak ma már az összes épületében központi fűtés van, de Hillary azzal ment oda, hogy szeretne legalább egy éjszakát az egykori kunyhóban eltölteni, amely "akkoriban nagyon kényelmes volt" - mondta a New Zealand Herald című lapnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!