Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Megdőlt a női űrsétarekord

MTI
2007.02.05. 10:16
Közép-európai idő szerint vasárnap délután fél háromkor hét órán át tartó űrsétát kezdett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének két amerikai tagja. A séta során átállították az űrállomás hűtőrendszerét. Egy újabb űrsétát terveznek csütörtökre, s ha az is megtörténik, az űrhajósok rekordot állítanak fel azzal, hogy rövid kilenc nap alatt háromszor is kiléptek az űrbe egy olyan időszakban, amikor nincs űrsikló csatlakoztatva az állomáshoz.

Máris megdőlt viszont egy másik rekord: az amerikai Sunita Williams 22 órát és 27 percet töltött eddig űrsétával, és ezzel női csúcstartóvá lépett elő. Február 22-ikére az amerikai Michael Lopez-Alegria és az orosz Mihail Tyurin terveznek közös űrsétát. Ha az is lezajlik, a hónap végére Lopez-Alegria is rekordot dönthet az űrséták számát tekintve: az űrhajós amerikai bajnok leshet, akit csak az orosz Anatolij Szolovjov fog megelőzni minden idők rekordjával.

A mostani űrsétán részt vett Lopez-Alegria és Sunita a szerdai első űrsétán elkezdett munkát folytatták: megpróbálták ideiglenesről állandó üzemmódra átállítani az űrállomás hűtőrendszerét, letakartak egy kiszuperált napelemet, amely már csak hőt vett el az űrállomástól, kábeleket fektettek le az űrállomás jobb oldala mentén és fényképeket is készítettek.

A munka nem volt teljesen veszélytelen, mert a hűtőkábelekből mérgező ammónia szivároghat ki. A szerdai űrséta alkalmával négy vagy öt ammóniapehely esett le egy hűtőkábelről, de szerencsére egyik sem tapadt az asztronauták ruhájához. Nagyobb mennyiségben az űrállomás kabinjába kerülve az ammónia légzési problémákat okozhat a háromfős legénységnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?