Aliz
6 °C
14 °C

Megvan az első európai sztegoszaurusz

MTI
2007.02.05. 10:18
Portugál és spanyol paleontológusok a portugáliai Casal Novónál 1999-ben megtalált dinoszaurusz-maradványokból, az állat hátgerincéből, a hátán lévő hegyes lemezekből, a lábszárcsontjából és a fogából meg tudták állapítani, hogy a kövület a sztegoszauruszok családjához tartozott. Amerikában ez a fajta dinoszaurusz már annyira ismert, hogy szinte ikonnak számít, filmekben is sokszor feltűnik. Most első alkalommal Európában is találtak ilyen leletet - írja az El País című spanyol napilap.

A növényevő sztegoszaurusz a felső Jura-korszakban élt és a Casal Novo-i példány a maga 5 méterével kicsinek számít. A paleontológusok a lelet alapján feltételezik, hogy abban a korban létezett Amerika és az Ibériai-félsziget között egy ideiglenes folyosó. Feltételezéseik szerint az óceán még csak kialakulóban volt, sekély tenger volt a helyén, amelyből számos sziget emelkedett ki. A szárazföldi állatoknak így esélyük lehetett arra, hogy átkeljenek a vízen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?