Mária
18 °C
28 °C

Klímakutatás homokba zárt villámokkal

MTI
2007.02.05. 15:35
Mexikói kutatók a villám homokba csapásakor keletkező, gyökér formájú, üvegszerű csövecskékből, az úgynevezett fulguritákból gyűjtenek információkat arra nézve, hogy létrejöttük idején milyen volt a klíma egy adott területen. A kutatásról a Science című tudományos magazin internetes változata számolt be.

Egy a líbiai sivatagból származó fulgurita vizsgálata során a kutatóknak feltűntek azok a buborékok, amelyek a villám által megolvasztott homokból képződött kvarcüveg-csövecskékben telepedtek meg. A buborékokban széndioxidot és szénmonoxidot találtak. Izotópos eljárással és a minták szénrészének vizsgálatával a vegyészek következtetéseket vonhattak le arra nézve, hogy a villám becsapódásának idején milyen volt a vidék növényzete. A fulgurita korát 15 ezer évre becsülték a kutatók.

A vizsgálat eredménye szerint a mai Egyiptom dél-nyugati területén korábban olyan növényzet élt, mint a mai Száhel-övezetben, amely ettől a vidéktől délre található. Ezzel megerősítést nyert, hogy az úgynevezett félszáraz klíma akkoriban az északi szélesség 24. fokáig terjedt, mára viszont a Szahara az északi szélesség 17. fokáig elfoglalt mindent. Ez hatalmas terület elsivatagosodását jelenti.