Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Klímakutatás homokba zárt villámokkal

MTI
2007.02.05. 15:35
Mexikói kutatók a villám homokba csapásakor keletkező, gyökér formájú, üvegszerű csövecskékből, az úgynevezett fulguritákból gyűjtenek információkat arra nézve, hogy létrejöttük idején milyen volt a klíma egy adott területen. A kutatásról a Science című tudományos magazin internetes változata számolt be.

Egy a líbiai sivatagból származó fulgurita vizsgálata során a kutatóknak feltűntek azok a buborékok, amelyek a villám által megolvasztott homokból képződött kvarcüveg-csövecskékben telepedtek meg. A buborékokban széndioxidot és szénmonoxidot találtak. Izotópos eljárással és a minták szénrészének vizsgálatával a vegyészek következtetéseket vonhattak le arra nézve, hogy a villám becsapódásának idején milyen volt a vidék növényzete. A fulgurita korát 15 ezer évre becsülték a kutatók.

A vizsgálat eredménye szerint a mai Egyiptom dél-nyugati területén korábban olyan növényzet élt, mint a mai Száhel-övezetben, amely ettől a vidéktől délre található. Ezzel megerősítést nyert, hogy az úgynevezett félszáraz klíma akkoriban az északi szélesség 24. fokáig terjedt, mára viszont a Szahara az északi szélesség 17. fokáig elfoglalt mindent. Ez hatalmas terület elsivatagosodását jelenti.