Árpád
-2 °C
4 °C

Logikusan következtetnek a halak

MTI
2007.02.05. 15:40
A területükért állandó harcot folytató halak hímjei tényleges küzdelem nélkül, pusztán szemmel fel tudják mérni az erőviszonyokat. Nem egyszerűen a nagyobb, gyakrabban győztes hímeket kerülik, hanem a győztes-legyőzött viszonyokat áttételesen is helyesen érzékelik, márpedig a közvetett adatokból következtetést levonó áttételes gondolkodás meghaladja egy négy éves gyermek értelmi képességeit - mutattak rá amerikai tudósok.

A "tranzitív logika" a gondolkodás egyik alapművelete, amit főemlősöknél, patkányoknál és egyes madárfajoknál már megfigyeltek, de halaknál még sose. Logan Grosenick végzős statisztika szakos egyetemi hallgató Russell D. Fernald biológiaprofesszor laboratóriumában (Stanford Egyetem, USA) a kelet-afrikai Tanganyika tóból származó Astatotilapia burtoni halak számára speciális, sok kamrás akváriumot épített, ahol üvegfalak választották el a nézőteret és a küzdőteret. A számtalan kombinációban elhelyezett halak viselkedését filmre vették és a kísérletsorozat eredményéről a Nature című amerikai tudományos folyóiratban számoltak be.

A kutatók feltételezték, hogy a halaknak fel kell mérni potenciális ellenfeleik erejét, hiszen annak a hímnek van nagyobb esélye továbbörökíteni génjeit, amelyik ésszerűen elkerüli az erősebb ellenfelekkel való harcot, miközben kiszorítja a gyengébbeket. A feltételezést egyszerű alapkísérlettel igazolták: egy üvegfalakkal három részre osztott akváriumban az egyik cellába egy halat, a másikba kettőt tettek. A két összezárt hím rögtön megküzdött egymással és "néző" üvegfalon át láthatta a harcukat. A hímek szemük táján fenyegető fekete csíkot viselnek, ami meneküléskor egy időre elszíntelenedik, tehát messziről látszik, hogy a párharcban ki a vesztes. A kutatók ezután a "győztest" és a "vesztest" a két szélső cellába helyezték, a középsőbe pedig a "néző" került. A videofelvételeken látszott, hogy a néző lényegesen több időt töltött cellájának a vesztessel szomszédos oldalán.

Később aztán a gyakorlott nézőknek több hím harcait kellett végignézni, s a vesztes minden alkalommal újabb hímmel harcolt meg, s legyőzte. Aztán megnézték, hogy a nézők milyen erőviszonyokra számítanak olyan hal-párosok közelében, amelyek két-két harcban vettek részt és egyszer győztek, egyszer vesztettek. A halak helyesen döntöttek, noha ebben az esetben áttételes logika nélkül nem lehetett kikövetkeztetni, melyik a gyengébb vagy erősebb.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?