Jusztina
1 °C
16 °C

Logikusan következtetnek a halak

MTI
2007.02.05. 15:40
A területükért állandó harcot folytató halak hímjei tényleges küzdelem nélkül, pusztán szemmel fel tudják mérni az erőviszonyokat. Nem egyszerűen a nagyobb, gyakrabban győztes hímeket kerülik, hanem a győztes-legyőzött viszonyokat áttételesen is helyesen érzékelik, márpedig a közvetett adatokból következtetést levonó áttételes gondolkodás meghaladja egy négy éves gyermek értelmi képességeit - mutattak rá amerikai tudósok.

A "tranzitív logika" a gondolkodás egyik alapművelete, amit főemlősöknél, patkányoknál és egyes madárfajoknál már megfigyeltek, de halaknál még sose. Logan Grosenick végzős statisztika szakos egyetemi hallgató Russell D. Fernald biológiaprofesszor laboratóriumában (Stanford Egyetem, USA) a kelet-afrikai Tanganyika tóból származó Astatotilapia burtoni halak számára speciális, sok kamrás akváriumot épített, ahol üvegfalak választották el a nézőteret és a küzdőteret. A számtalan kombinációban elhelyezett halak viselkedését filmre vették és a kísérletsorozat eredményéről a Nature című amerikai tudományos folyóiratban számoltak be.

A kutatók feltételezték, hogy a halaknak fel kell mérni potenciális ellenfeleik erejét, hiszen annak a hímnek van nagyobb esélye továbbörökíteni génjeit, amelyik ésszerűen elkerüli az erősebb ellenfelekkel való harcot, miközben kiszorítja a gyengébbeket. A feltételezést egyszerű alapkísérlettel igazolták: egy üvegfalakkal három részre osztott akváriumban az egyik cellába egy halat, a másikba kettőt tettek. A két összezárt hím rögtön megküzdött egymással és "néző" üvegfalon át láthatta a harcukat. A hímek szemük táján fenyegető fekete csíkot viselnek, ami meneküléskor egy időre elszíntelenedik, tehát messziről látszik, hogy a párharcban ki a vesztes. A kutatók ezután a "győztest" és a "vesztest" a két szélső cellába helyezték, a középsőbe pedig a "néző" került. A videofelvételeken látszott, hogy a néző lényegesen több időt töltött cellájának a vesztessel szomszédos oldalán.

Később aztán a gyakorlott nézőknek több hím harcait kellett végignézni, s a vesztes minden alkalommal újabb hímmel harcolt meg, s legyőzte. Aztán megnézték, hogy a nézők milyen erőviszonyokra számítanak olyan hal-párosok közelében, amelyek két-két harcban vettek részt és egyszer győztek, egyszer vesztettek. A halak helyesen döntöttek, noha ebben az esetben áttételes logika nélkül nem lehetett kikövetkeztetni, melyik a gyengébb vagy erősebb.