Lóránt, Loránd
-3 °C
3 °C

A német rendőrség nem kutathat számítógépekben az interneten keresztül

MTI
2007.02.05. 21:33
A rendőrség nem kutathat feltételezett bűnözők számítógépében az interneten keresztül az illetők tudta nélkül - mondta ki a karlsruhei német szövetségi bíróság.

Ezzel az úgynevezett trójai faló módszer tilalmát mondta ki a bíróság, hozzátéve, hogy ha a rendőrség ilyen módszert akar bevetni, ahhoz a parlamentnek ezt törvényben kifejezetten lehetővé kell tennie.

A döntés arra válaszul született, hogy a szövetségi főügyészi hivatal engedélyt kért a módszer alkalmazására egy feltételezett terrorcsoporttal szemben, arra a logikára alapozva, hogy telefonok lehallgatása és más elektronikus lehallgató technikák törvényesek.

Mindazonáltal a hatóságoknak továbbra is joga lesz személyes házkutatás során bizonyítékul lefoglalni a számítógépek merevlemezét. Wolfgang Schauble belügyminiszter azonban közölte, hogy a magántulajdonban lévő számítógépek titokban, távolról történő átkutatása nélkülözhetetlen eszköz a bűnözők és a terroristák elleni nyomozásban, ezért kérni fogja, hogy a kormány kezdeményezzen törvénymódosítást az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!