Árpád
-2 °C
3 °C

A nők csapatban veszélyesebbek

MTI
2007.02.06. 11:50
A "Nemek harcának" nevezett üzleti tárgyalási versenyben 160 nő és férfi vett részt, hogy fiktív eladóként vagy vevőként a legjobb feltételeket alkudja ki cége részére. Amint a Die Welt című hamburgi napilap internetes változatában beszámolt róla, a tárgyalási verseny a németországi Hohenheim egyetemének hosszú távú kutatási programjában szerepelt. A pszichológusok következtetése: a nők jobban tárgyalnak, ha a játékban a harmónia a meghatározó és nem a könyöklés. "A cégek vezetői helyesen cselekszenek, ha teret engednek a társasági együttlétnek, és a csapatépítésnek is, mert elsősorban a vállalatok női alkalmazottai azok, akik az összeszokott csapatjátékból hasznot húznak" - nyilatkozta Markus Voeth professzor, a kutatás egyik irányítója.

Hozzátette: csapatban a nők sokkal céltudatosabbak és határozottabbak voltak, mint egyedül. A női párosok testbeszéde is sokkal offenzívabb stílust mutat, hangsúlyozta Uta Herbst, aki a hohenheimi egyetem marketing tanszékén magatartáskutatással foglalkozik. A "Nemek harcának" nevezett program tavaly kezdődött, azóta kutatják a marketing szakértők a férfiak és nők tárgyalási ügyességét. "Reális ügyekkel kapcsolatban olyan feltételezett tárgyalási helyzeteket alakítunk ki, amelyek mindig gazdaságilag fontos ügyekről, döntésekről szólnak", - mondta Christoph Sandstede, az idei verseny vezetője. Az aktuális szituációs játékra egymást jól ismerő férfi és női párok jelentkezhettek, hogy képviseljenek egy céget. Tavaly "magányos harcosok" vívtak, és akkor a férfiak jobb eredményt mutattak fel. A verseny rendezői arra is magyarázatot adnak, miért kevés a nő a csúcsvezetők között? Úgy vélik, hogy a vállalatok szervezeti struktúrájában még mindig elsősorban férfiak vannak a csúcson, és így a nőknek hiányoznak az azonos nemű partnerek a felemelkedéshez - idézte a Die Welt című lap internetes kiadásában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?