Auguszta
-7 °C
0 °C

AIDS-gyógyszer a láthatáron

MTI
2007.02.07. 11:46

Létezik egy természetesen előforduló molekula, amely megakadályozza, hogy létfontosságú immunrendszeri sejtek "öngyilkosságot" kövessenek el az AIDS-vírus támadása során, és valószínűleg azt is elősegíti, hogy a szervezet védekező mechanizmusa működésben maradjon - röviden ez a felfedezés az alapja a remélt AIDS-gyógyszernek.

Az úttörő munkát az amerikai nemzeti egészségügyi intézet (NIH) munkatársai végzik, és a felfedezésről az amerikai tudományos akadémia hétfői kiadványában jelent meg beszámoló.

A kutatók az Interlukin 7 (IL-7) elnevezésű molekulát vizsgálták, amely meggátolja T-sejtek, e fehérvérsejtek halálát. Az IL-7 nélkül nem működhet megfelelően az immunrendszer. Amikor a HIV megtámadja a szervezetet, elrejtőzik bizonyos T-sejtekben, és ezek a vírus terjedésével "öngyilkosságot" követnek el, a szervezet védekezőképessége ezért károsodik.

A szakemberek 24 HIV-fertőzött vérmintájába IL-7-et adagoltak, aztán figyelték, hogy mi történik a T-sejtekkel: kevesebb pusztult el, mintha a vérminták nem kaptak volna IL-7-et. A hatás egyénenként változott aszerint, hogy a betegség milyen stádiumban volt.

Maguk a páciensek természetesen nem kaptak IL-7-et, mivel a kutatás még nincs abban a fázisban, hogy emberkísérletek is végezhetők volnának. A következő lépés az lesz, hogy HIV-fertőzött majmokon próbálják ki a módszert.

Az AIDS - a betegség felfedezése, azaz 1981 óta - több mint 25 millió ember halálát okozta. Jelenleg mintegy 40 millióan szenvednek AIDS-ben a világon, a legtöbben Közép-Afrikában. Eddig csupán az úgynevezett antiretrovirális terápiát sikerült kifejleszteni, amely csak késleltetni képes a betegség lefolyását, de nem állítja helyre a szétroncsolt immunrendszert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!