Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A műszaki múzeumba kerül a Gömböc

MTI
2007.02.07. 15:27

A Gömböc, az egyetlen stabil és egyetlen instabil egyensúlyi helyzettel rendelkező, tudományos világszenzációt kiváltó magyar találmány hétfőn az Országos Műszaki Múzeumba kerül.

A találmányt Domokos Gábor akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Várkonyi Péter, az amerikai Princeton egyetemen kutató fiatal tudós adja át a múzeumnak.

A matematika szempontjából kiemelt érdekességű, egyetlen stabil és egyetlen instabil egyensúlyi helyzettel rendelkező test a gyerekjátékként ismert keljfeljancsihoz hasonlóan viselkedik.

Utóbbi azonban nem homogén idom, hiszen legalább két anyagból készítik, amelyek közül az egyik az egyensúlyt biztosító nehezékként szolgál. Mindössze két egyensúlyi helyzettel rendelkező, homogén keljfeljancsit eddig nem ismert a tudomány.

A furcsa alakú "szuper keljfeljancsi" megalkotása nemcsak matematikai tudományos bravúr, az alkotók szerint a biológiában és a geológiában is hasznát lehet venni az eszköznek - áll az Országos Műszaki Múzeum közleményében.

A Gömböc megalkotásáról címlapon számolt be januárban a világ egyik legtekintélyesebb matematikai szaklapja, a Mathematical Intelligencer. Utoljára 1979-ben fordult elő, hogy magyar találmány - a Rubik Ernő-féle bűvös kocka - került a borítóra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!