Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Otthoni alvászavar-laboratóriumot fejlesztettek

MTI
2007.02.12. 14:52
Az alvászavarokkal küzdő betegek már odahaza is meg tudják vizsgáltatni magukat egy hordozható laboratórium segítségével. A műszerek mérik, és közvetlenül az orvoshoz továbbítják a legfontosabb 24 különböző szerv működését. A rendszer négy szenzorral figyeli és rögzíti többek között a testhelyzetet, az agy-, szív-, szem- és izomfunkciókat és a vér oxigéntartalmát, s a kapott adatok lehetővé teszik, hogy az orvos felderítse a betegség okát és a megfelelő terápiát alkalmazza.

A szerkezet egyszerűsített változatát a német Fraunhofer Intézet készítette el. A készüléket a paciens odahaza saját maga képes üzembe helyezni, és semmiben sem korlátozza mozgásszabadságát. Amint Christian Veigand, a gyártó cég projektvezetője elmondta, több mint ötven beteget vizsgáltak meg a hagyományos módszerrel és az új készülékkel, és az adatokat összevetve kiderült, hogy az egyszerűsített változat is teljesen pontos diagnózis készítésére alkalmas.

A mozgó laboratórium úgy működik, hogy a szenzorokat a páciens mellkasára rögzítik és azok az adatokat a mobiltelefonoknál is használatos bluetooth technikával továbbítják a házi bázisállomásra, amely automatikusan kiértékeli és kódolt formában az orvos számítógépére továbbítja az adatokat. A szerkezetet marburgi és a nünbergi egyetemi klinikákon tesztelik, Veigand elmondta azt is, hogy már dolgoznak a következő szerkezeten, amely még kevesebb adattal működik - olvasható a Bayerischer Rundfunk honlapján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!