Ágnes
-5 °C
2 °C

Hol az igazi Mussolini-napló?

MTI
2007.02.12. 16:31
Újabb állítólagos Mussolini-napló került elő. Az irat nagy vitát váltott ki Olaszországban, miután Silvio Berlusconi pártjának egyik befolyásos képviselője meg akarja jelentetni annak ellenére, hogy eredetiségét kétségbe vonják. Az olasz fasiszta diktátor állítólagos naplója az 1935-39 közötti évekből származik Marcello Dell'Utri szenátor szerint, aki a La Stampa című torinói lap hétfői számában megjelent cikkben elmondta, hogy az ötkötetes naplót egy olasz ellenálló fiától kapta. A történet szerint a dokumentum akkor került a szabadságharcoshoz, amikor Mussolini 1945 májusában menekülés közben a partizánok fogságába került.

Dell'Utri, a jobboldali ellenzéki Forza Italia képviselője szerint egy szakértő már hitelesnek találta a dokumentumot. A naplóból kiderül, hogy Mussolini semmiképpen nem akart hadat üzenni Hitlernek. Alessandra Mussolini, a diktátor unokája is hisz a napló hitelességében, és hozzájárulna, hogy az megjelenjen. "A napló segítségével végre képet kaphatnánk arról, hogy milyen viszonyok között sodródott Olaszország a háborúba" - mondta Mussolini, aki egyébként képviselő az Európai Parlamentben.

Francesco Perfetti Mussolini-kutató nem zárta ki, hogy a naplót valóban Mussolini írta, ugyanakkor további vizsgálatokat sürgetett a dokumentum eredetiségének megállapításához. Egyik kollegája, Giovanni Sabatucci ellenben másként vélekedik: "Miért várt volna valaki ilyen sokáig, ha ennyire értékes dokumentum van a birtokában?" - fogalmazta meg kétségét, és utalt arra, hogy korábban is felbukkantak már állítólagos Mussolini-naplók, amelyek végül hamisítványnak bizonyultak. A neofasisztákhoz közel álló Giorgio Pisano történész pedig tudni véli, hogy Mussolini igazi naplója - amelyet japán diplomaták Svájcba csempésztek Salóból, a németek befolyása alatt működő észak-olasz bábállam fővárosából - jelenleg a vatikáni archívum zárolt állományában van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!