Gusztáv
3 °C
7 °C

Hazudnak az online társkeresők

2007.02.12. 17:07
Az internetes társkereső oldalak hirdetői csalnak egy kicsit, mikor magasságukról, súlyukról vagy korukról vallanak - állítja a Cornell Egyetem kutatása. A szakemberek 80, New Yorkban élő, internetes társkereső oldalon hirdető férfit és nőt vizsgáltak. Többségüknél, 81 százalékuknál azt találták, hogy füllentettek az internetes adatlapjukon szereplő, magasságra, súlyra vagy korra vonatkozó adataiknál. A társkeresők saját bevallásuk szerint a hazugságok nem voltak óriásiak, de nem is neveznék őket ártatlan hibáknak. A kutatást vezető Jeffrey Hancock szerint a résztvevők azon két lehetőség között egyensúlyoztak, hogy minél szimpatikusabbnak tüntessék fel magukat, de még őszintének higgyék őket.

A társkeresők között heteroszexuális nők és férfiak egyenlő számban képviseltették magukat. A kutatók először azt kérték a résztvevőktől, mondják meg, milyen pontosan adták meg adataikat. Ezután megmérték a randevúzni vágyók tényleges súlyát és magasságát, majd az alanyok jogosítványán megnézték az alanyok korát. Úgy találták, hogy legtöbbször a súlyon csaltak a résztvevők, ezután következett a magasság és a kor. A profiljukban leírtakhoz képest a randevúzók között előfordult a hirdetéséhez képest 9 kilóval könnyebb és 16 kilogrammal nehezebb hirdető. Akadt, aki 4,45 centiméterrel alacsonyabb illetve 7,62 centiméterrel magasabbnak állította be magát. Az életkorban volt, aki kilenc évet letagadott, de olyan is akadt, aki három évvel öregítette magát.

A nők hajlamosak voltak alábecsülni súlyukat, a férfiak pedig igyekeztek felértékelni magasságukat. A társkeresők majd minden esetben tudták, hogy nem mondanak igazat, derül ki az eredményeket ismertető tanulmányból. A résztevők profilban megadott adatai rendszerint nem nagyon tértek el a valóságtól. Ez valószínűleg azért van, mert a randevúzók tudják, hogy előbb utóbb szemtől szemben is találkozniuk kell valakivel, aki látta a profiljukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!