Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kézmozdulatokkal irányított számítógép

MTI
2007.02.13. 16:15

A bonni egyetem kutatói képesek kézmozdulatokkal irányítani számítógépeket: a rendkívül gyors és hatékony módszer, gyermek és felnőtt kézzel egyaránt működik, s az eljárás forradalmasíthatja az úgynevezett 3D-s (háromdimenziós) felhasználásokat - adta hírül a Die Welt című hamburgi napilap internetes kiadásában.

A bonni egyetem komputergrafikai munkacsoportjában handtrackingnek nevezik az eljárást: három kamera követi az ember ujját, egy számítógép pedig a mozgásokat parancsokra fordítja le. "Az egész nagyon precízen, gyorsan és intuitív módon működik" - nyilatkozta Marcus Schlattmann, a projekt vezetője. Egy bemutató során virtuális repülést hajtottak végre: kézmozdulatokkal vezéreltek az Alpok fölött egy virtuális repülőgépet. Az eljáráshoz háromdimenziós szemüveget használnak, amely által térbeli elhelyezést kapnak a képek.

Kahlesz Ferenc, a bonni egyetem másik kutatója elmondta: az eljárás különlegessége, hogy külső segédeszköz nélkül képes működni. Eddig ahhoz, hogy a kézmozdulatokat valós időben, nagy pontossággal követni tudja a számítógép, legalább az ujjat be kellett színezni, hogy a szoftver könnyebben tájékozódjon, vagy pedig egy úgynevezett adatkesztyűre volt szükség, amely rádiójelek, vagy kábel segítségével tájékoztatta a számítógépet a kéz állásáról. A bonni eljárás viszont rugalmasabb, mindegy, hogy egy gyerek keze, vagy egy kőműves tenyere, a kamerák pontosan felismerik, milyen irányba mutat a felhasználó, és hogyan tartja a kezét.

A legtöbb számítási feladatot a grafikus kártya végzi, amely szintén nem különleges modell, mert hasonlókat szerelnek be az otthoni használatra szánt gyors számítógépekbe. További előny, hogy az eljárást nem kell külön telepíteni, ahogy a kéz a kamerák látókörébe kerül, a tracking - követő - szoftver bekapcsol, noha más eljárásoknál a felhasználót felszólítják arra, hogy a kezét egy meghatározott helyzetben tegye egy adott helyre.

Az új módszert egyébként nem elsősorban játékok céljára szánták, még akkor sem, ha általa a Playstation vagy az X-box az eddigieknél sokkal intuitívabb módon irányítható. A kutatást egy Európai Uniós projekt keretében végzik Bonnban, amelynek az a célja, hogy lehetőség szerint természetes kapcsolatteremtést hozzanak létre ember és gép között. Az ilyen és hasonló módszerek például a gyógyításban lehetnek nagyon hasznosak, így a komputertomográfia területén. A grafikus programok részletes háromdimenziós képeket állítanak elő a beérkezett adattömegekből, és a szoftver segítségével lehetővé válik, hogy az agyban egy daganathoz navigáljon az orvos, minden szemszögből megnézze és kitakarja a környező szövetet, amely zavarja a látást, s az új eljárással jóval egyszerűbb és természetesebb a művelet, mint egy hagyományos egérrel - idézte a Die Welt online kiadásában a bonni szakértőket.