Szilárda
-4 °C
2 °C

Átadták a Talentum Akadémiai Díjakat

MTI
2007.02.13. 16:52

Gyurcsányi E. Róbert kémikus, Katona István agykutató és Langó Péter régész kapta a 2006. évi Talentum Akadémiai Díjat. Az elismeréseket Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), s egyben a díjat odaítélő Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány elnöke adta át kedden Budapesten. A díjat Kenyeres Sándor üzletember 2002-ben alapította magánvagyonából olyan fiatal, 35 év alatti magyar tudósok elismerésére, akik nemzetközileg is jelentős eredményeket értek el az élet-, a természet- és a társadalomtudományok terén. Az elmúlt öt évben 15 kutató részesült az egyenként 20 ezer euró pénzjutalommal járó elismerésben.

Vizi E. Szilveszter kiemelte: a tehetséges fiatal tudósok számától függ, képes lesz-e Európa megvalósítani azt a célt, hogy a világ leginnovatívabb földrésze maradjon. "Ezen belül Magyarország szerepét is az dönti el, hogy milyen tehetségekkel vagyunk megáldva" - hangsúlyozta. Kenyeres Sándor szerint a díj legnagyobb sikere, hogy példát mutat a felnövekvő nemzedékeknek.

"Amennyiben az eljövendő generációknak közömbös lesz a tudomány, aligha várhatjuk el, hogy Magyarországon tudományalapú társadalom épüljön" - mondta az üzletember, aki szerint legalább ilyen fontos, hogy a nemzetközi színvonalú kutatások eredményei "hazánk gyarapodását szolgálják". Kenyeres Sándor bejelentette, hogy jövőre három kutató mellett egy tehetséges ifjú művészt is jutalmaznak. Gyurcsányi E. Róbert, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense bioszenzorokról (biológiai érzékelőkről) szóló pályázatával érdemelte ki az elismerést. Ez a szenzor a miniatürizált mérőeszközök "lelke", olyanoké, amelyekkel a helyszínen lehet vizsgálatokat végezni. A szakember tevékenysége nyomán több diagnosztikai eszköz született, és új mérési módszerek váltak ismertté. Katona István agykutató az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Pályázatában az agy azon mechanizmusát vizsgálta, amely a marihuána hatóanyagához hasonló vegyülettel vesz részt a szervezet "vezérlőegységének" munkájában.

A rendszer a szervezet számos funkciójára van hatással, így megismerése olyan kérdések megválaszolásához visz közelebb, mint a függés bizonyos kábítószerektől, az epilepszia kezelése vagy a fájdalomcsillapítás. Langó Péter régész A X. századi korai magyarság anyagi kultúrájának régészeti kutatása a Kárpát-medencében című angol nyelvű pályázatáért kapta az elismerést. Az MTA Régészeti Intézetének kutatója arra a felemás helyzetre hívja fel a figyelmet, hogy miközben Magyarország törvényhozása és gazdasági élete évek óta az Európai Unióval való információcseréről, együttműködésről szól, napjainkban is születnek a magyar honfoglalást érintő külföldi interpretációk, amelyekről más álláspontot képvisel a hazai szaktudomány.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!