Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Az IVSZ sokallja a szerzői jogi díjakat

MTI
2007.02.14. 10:56

Az Informatikai Vállalkozások Szövetség (IVSZ) szerint létfontosságú a szerzői jogdíjak rendszerének reformja. Kovács Zoltán, IVSZ elnöke, a Szerzői Jogdíjakkal Kapcsolatos Reform Szövetség (CLRA) egyik tagszervezetének, a 24 európai ország 34 informatikai szövetségét tömörítő Európai Infokommunikáció-technológiai és Fogyasztói Elektronikai Szövetség (EICTA) elnökségi tagja szerint tarthatatlan, hogy a vásárlók akár nyolcszorosan fizetik meg a szerzői jogdíjat. Hiszen egyrészt a műsoros cd-k, dvd-k, másrészt az azok lejátszására és másolására alkalmas cd-, dvd- és mp3-lejátszók, valamint az üres lemezek és memóriakártyák árában is érvényesítik a forgalmazók a szerzői jogdíjakat.

Ezért a CLRA tagjai az Európai Bizottság elnökéhez, José Manuel Barrosóhoz szóló nyílt levélben sürgetik az Európai Unión belül a szerzői jogok mielőbbi szabályozását, és aggodalmukat fejezik ki a szerzői jogdíjfizetési rendszer reformjának elhalasztása miatt.

Az európai infókommunikációs technológiai (IKT) iparági szövetségek, valamint a legnevesebb hardvergyártók - köztük az Intel, az Apple, a Sony, a Nokia és a Philips - vezetői által is aláírt levél arra figyelmezteti a bizottság elnökét, hogy az elvileg egységes európai piacon a kontinens technológiai szektora kiszámíthatatlan gazdasági környezetben kénytelen működni, illetve a jogtalan díjak túlzott és egyre növekvő mértékével is meg kell küzdenie.

A közlemény szerint a jelenlegi szabályok alapján az Európai Unióban 2006-ban mintegy 1,53 milliárd euró szerzői jogdíj folyt be, ez 2007-ben a becslések szerint 1,76 milliárdra emelkedik, míg 2008-ban 2 milliárd euró felett várható.

Elemzések szerint minden egyes euró beszedett jogdíj két eurónyi veszteséget okoz az eladások száma és az iparági versenyképesség csökkenése miatt.

Kovács Zoltán szerint a cél egy egységes, átlátható rendszer kialakítása, amelyben a jogdíjak kiszabása, beszedése és elosztása igazságosabb módon történhet.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság decemberben váratlanul visszavonta az szerzői jog egységes szabályozására tett javaslatot, amelynek kidolgozását már 2005 óta sürgeti Charlie McCreevy, a Bizottság belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!