Árpád
-2 °C
4 °C

Már az őscsimpánzok is kőszerszámot használtak

MTI
2007.02.14. 11:06

Az afrikai csimpánzok már 4300 évvel ezelőtt is kőszerszámokat használtak a kókuszdió feltörésére, ami arra utalhat, hogy nem a modern embertől tanulták el ezt a technikát, hanem esetleg egy azzal közös őstől, állapították meg kanadai, amerikai, brit és német tudósok.

Julio Mercader, a Calgary egyetem kutatója 2005-ben Elefántcsontpart egyik őserdejében bukkant a 4300 éves kőszerszámokra: a dinnye méretű kövek sajátos kopása arra utal, hogy kókuszdió feltörésére használták. A szerszámok ahhoz túl nagyok voltak, hogy ember használja őket, és a velük feltört kókuszdió-fajtákat - amelyek maradványaira a helyszínen találtak rá - csak bizonyos csimpánzfajok fogyasztják, emberek nem.

Hosszú ideig az volt az általános nézet, hogy a csimpánzok az emberi módszereket másolták a kőszerszámok használatával.

A kókuszdió-törés korántsem olyan egyszerű, mint feltételezik - írták a kutatók az Amerikai Tudományos Akadémia közlönyének (PNAS) eheti legfrissebb számában. "Egyes példányokra több mint egytonnás erőt kell kifejteni, és a cél nem a dió összezúzása, hanem feltörése, ami korántsem egyszerű" - írta Mercader. "Ma már ismeretes, hogy a csimpánzok ezt a tudás közösségen belüli átadásának hosszú, hét évig is eltartó folyamata során sajátítják el."

"Az első ilyen típusú nem emberi régészeti lelőhely igen fontos abból a szempontból, hogy érdekes kérdéseket vet fel a csimpánzokkal közös örökségünkkel kapcsolatban" - fűzte hozzá Allison Brooks amerikai tudós, a George Washington antropológiaprofesszora.

Az emberszabású majmok közül az Egyenlítői Afrikában élő csimpánzok állnak fizikailag és genetikailag a legközelebb az emberhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?