Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Már az őscsimpánzok is kőszerszámot használtak

MTI
2007.02.14. 11:06

Az afrikai csimpánzok már 4300 évvel ezelőtt is kőszerszámokat használtak a kókuszdió feltörésére, ami arra utalhat, hogy nem a modern embertől tanulták el ezt a technikát, hanem esetleg egy azzal közös őstől, állapították meg kanadai, amerikai, brit és német tudósok.

Julio Mercader, a Calgary egyetem kutatója 2005-ben Elefántcsontpart egyik őserdejében bukkant a 4300 éves kőszerszámokra: a dinnye méretű kövek sajátos kopása arra utal, hogy kókuszdió feltörésére használták. A szerszámok ahhoz túl nagyok voltak, hogy ember használja őket, és a velük feltört kókuszdió-fajtákat - amelyek maradványaira a helyszínen találtak rá - csak bizonyos csimpánzfajok fogyasztják, emberek nem.

Hosszú ideig az volt az általános nézet, hogy a csimpánzok az emberi módszereket másolták a kőszerszámok használatával.

A kókuszdió-törés korántsem olyan egyszerű, mint feltételezik - írták a kutatók az Amerikai Tudományos Akadémia közlönyének (PNAS) eheti legfrissebb számában. "Egyes példányokra több mint egytonnás erőt kell kifejteni, és a cél nem a dió összezúzása, hanem feltörése, ami korántsem egyszerű" - írta Mercader. "Ma már ismeretes, hogy a csimpánzok ezt a tudás közösségen belüli átadásának hosszú, hét évig is eltartó folyamata során sajátítják el."

"Az első ilyen típusú nem emberi régészeti lelőhely igen fontos abból a szempontból, hogy érdekes kérdéseket vet fel a csimpánzokkal közös örökségünkkel kapcsolatban" - fűzte hozzá Allison Brooks amerikai tudós, a George Washington antropológiaprofesszora.

Az emberszabású majmok közül az Egyenlítői Afrikában élő csimpánzok állnak fizikailag és genetikailag a legközelebb az emberhez.