Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Újra eladja a szén-dioxidot az állam

MTI
2007.02.15. 12:17
Ismét szén-dioxidot bocsát aukcióra az állam, az árverést március elején kívánja lebonyolítani a Pénzügyminisztérium (PM) - tájékoztatta Tátrai Miklós, a PM államtitkára az MTI-t szerdán.

Az államtitkár elmondta, hogy az állam számára még rendelkezésre álló kvótavagyon csaknem 80 százalékára, azaz 900 ezer kibocsátási egységre lehet licitálni.

Emlékeztetett arra, hogy az állam tavaly decemberben már értékesített 1,197 millió szén-dioxid egységet aukción az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerében (ETS). Akkor 7,42 eurós tonnánkénti árfolyamon keltek el a kvóták, összesen 8,9 millió euró értékben.

Tátrai Miklós jelezte, hogy azóta a szén-dioxid árfolyama mélypontra zuhant, ezért most sokkal alacsonyabb árfolyamra lehet számítani. A közép-kelet-európai térségben egyedüli likvid karbon-tőzsdeként működő euets.com adatai szerint szerdán délután 1,22 euróért lehetett egy kibocsátási egységet, azaz egy tonnányi szén-dioxidot megvásárolni.

Ez azt jelenti, hogy ezen az árszinten most 1,1 millió euróra, azaz aktuális euró-árfolyamon számolva 278 millió forint bevételre lehetne számítani.

Az államtitkár hangoztatta: a PM az aukciót minél előbb le kívánja bonyolítani, mert a piacon tapasztalható túlkínálat miatt vélhetően még tovább csökken az árfolyam.

Az aukcióra vonatkozó jogszabály szerint a bevétel a központi költségvetést illeti úgy, hogy annak egy részét a kormány megújuló energiával, és energiahatékonysággal összefüggő, illetve más üvegházhatást csökkentő projektek támogatására fordítja.

Az éghajlatvédelmi megfontolásból beindult ETS-ben az EU leginkább környezetszennyező iparágainak 12 ezer létesítménye vesz részt, Magyarországról 220-an. Az évente kiosztott 2,1 milliárd szén-dioxid egységből 31 millió jár ingyen magyarországi cégeknek.

Az EU évente mintegy 800 ezer kibocsátási egység tartalékolását engedte meg Magyarországnak aukciós célokkal az ETS 2005-2007 között zajló kísérleti kereskedési fázisában.

Tátrai Miklós szólt arról is, hogy az árverés után az állam aukciós kvótatartalékában 278 ezer egység marad még. Ezt a mennyiséget a PM még az első fél évben tőzsdén kívánja értékesíteni.

Az államtitkár ennek részleteiről még nem kívánt nyilatkozni. Annyit árult el, hogy a tőzsdei bevezetés a kiotói egyezmény keretében a jövőben várható kereskedelemmel függ össze. Minden valószínűség szerint ugyanis a nemzetközi klímaegyezmény alá tartozó hatféle üvegházhatású gázfajtával tőzsdén lehet majd üzletelni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!