Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Nevet vált az Nvidia

Prohardver
2007.02.15. 12:33

Minden jel szerint az NVIDIA is csatlakozik az utóbbi időben egyre általánosabbá váló átnevezési hullámhoz, melynek egyik éllovasa épp a cég egyik legnagyobb konkurense, az AMD. Utóbbi a Vista érkezése kapcsán több belépőszintű grafikus vezérlőt is átkeresztelt, ezt megelőzően pedig chipseteknek adott új nevet, így akadt olyan lapkakészlet, mely debütálása óta változatlan felépítése ellenére sorban a harmadik márka- és típusnevet kapta. Az NVIDIA-nál most az AMD által inspirálva, egyben a konkurencia nyomása miatt úgy döntöttek, hogy átkeresztelik az olcsó alaplapokra szánt GeForce 6100 és nForce 430 lapkát: az „újdonság” eztán GeForce 7050 és nForce 630a néven fut majd, változatlan formában. A cél az AMD hamarosan érkező, hasonló képességekkel rendelkező 690G típusú chipsetjének konkurenciát állítani, lehetőleg minél olcsóbban.

Az egy lapkára épített GeForce 7050 és nForce 430 (MCP61P kódjelű) vezérlő az AMD új megoldásához hasonlóan magas fokon integrált chip, mely egy belépőszintű, Shader Model 3.0-kompatibilis grafikus processzor is tartalmaz. A chip számos jelkimeneti formát támogat, így az alaplapgyártók a hagyományos D-sub kimenet mellett DVI és HDMI kimeneteket valamint TV-kimenetet is elhelyezhetnek termékeiken. A lapka az eddigieknek megfelelően teret enged a grafikus rendszer bővítésének is, így a számítógép grafikus teljesítménye egy PCI Express x16 csatolású videokártyával bármikor felturbózható. Nem változott az I/O interfészek és a többi integrált kontroller felosztása sem: a GeForce 7050 és nForce 430 négy Serial ATA II egységet kezel, Gigabit Ethernet vezérlővel rendelkezik, HD Audio hangrendszert kínál valamint akár 10 USB perifériát fogadhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?