Judit
3 °C
7 °C

Sporttudomány: a fociban a véletlenen múlik a győzelen

MTI
2007.02.22. 12:11

A futball szerencsejáték, legalábbis a kézilabdához, a kosárlabdához, a jéghokihoz, vagy a kosárlabdához képest - véli egy amerikai kutató. A Der Spiegel című német hetilap online kiadásában ismerteti Eli Ben-Naim Los Alamos-i kutató tanulmányát, amely háromszázezer különböző találkozónak - köztük a Premiere League, a brit profi liga 43 ezer mérkőzésének elemzésén alapul. A National Laboratory statisztikai vizsgálata azt mutatta, hogy a többi csapat és labdajátékhoz képest magasan a futballban van a legtöbb meglepetés. A mérkőzések 45 százalékát ugyanis az esélytelenebb csapat nyerte, amelynek a ranglista szerint simán veszítenie kellett volna.

A matematikus szerint ez azzal függ össze, hogy a futballmérkőzések eredménye sokkal inkább függ a véletlentől, vagy másként fogalmazva a szerencsétől, mint a többi játéké. A focimeccseken ugyanis átlagban három gól esik, szemben a kézilabda mérkőzések 50-60 és a kosárlabda meccsek 60-70 találatával. Így aztán egy hiba, vagy egy szerencsés véletlen döntő lehet egy futballmeccsen. A kosárlabda mérkőzések esetében a meglepetések aránya ezért csak 36 százalékos, az amerikai futballnál ugyancsak hasonló az arány. A jégkorongban, ahol szintén kevesebb a találat, már meghaladja a 41 százalékot az esélytelenebb csapatok győzelmi aránya.

Metin Tolan, a dortmundi egyetem kutatója, aki a foci fizikáját egyetemen is tanítja, úgy véli, hogy a világon a legigazságosabb labdajáték a tenisz, mert "amennyiben két teniszjátékos között legalább tíz százalékos a teljesítménykülönbség az esetek 95 százalékában a jobbik győz". A futball világát ezzel szemben a véletlen uralja. Metin Tolan a német Bundesliga mérkőzéseket egy különleges szimulációs programba helyezte, és arra a következtetésre jutott, hogy gyakorlatilag minden egyes mérkőzés kimenetele kizárólag a véletlenen múlik, azzal az egyetlen kitélellel, hogy minden negyedik mérkőzés döntetlenre végződik, ami statisztikailag nézve a német profi ligában igaz is - olvasható a Der Spiegel honlapján.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?