Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Sporttudomány: a fociban a véletlenen múlik a győzelen

MTI
2007.02.22. 12:11

A futball szerencsejáték, legalábbis a kézilabdához, a kosárlabdához, a jéghokihoz, vagy a kosárlabdához képest - véli egy amerikai kutató. A Der Spiegel című német hetilap online kiadásában ismerteti Eli Ben-Naim Los Alamos-i kutató tanulmányát, amely háromszázezer különböző találkozónak - köztük a Premiere League, a brit profi liga 43 ezer mérkőzésének elemzésén alapul. A National Laboratory statisztikai vizsgálata azt mutatta, hogy a többi csapat és labdajátékhoz képest magasan a futballban van a legtöbb meglepetés. A mérkőzések 45 százalékát ugyanis az esélytelenebb csapat nyerte, amelynek a ranglista szerint simán veszítenie kellett volna.

A matematikus szerint ez azzal függ össze, hogy a futballmérkőzések eredménye sokkal inkább függ a véletlentől, vagy másként fogalmazva a szerencsétől, mint a többi játéké. A focimeccseken ugyanis átlagban három gól esik, szemben a kézilabda mérkőzések 50-60 és a kosárlabda meccsek 60-70 találatával. Így aztán egy hiba, vagy egy szerencsés véletlen döntő lehet egy futballmeccsen. A kosárlabda mérkőzések esetében a meglepetések aránya ezért csak 36 százalékos, az amerikai futballnál ugyancsak hasonló az arány. A jégkorongban, ahol szintén kevesebb a találat, már meghaladja a 41 százalékot az esélytelenebb csapatok győzelmi aránya.

Metin Tolan, a dortmundi egyetem kutatója, aki a foci fizikáját egyetemen is tanítja, úgy véli, hogy a világon a legigazságosabb labdajáték a tenisz, mert "amennyiben két teniszjátékos között legalább tíz százalékos a teljesítménykülönbség az esetek 95 százalékában a jobbik győz". A futball világát ezzel szemben a véletlen uralja. Metin Tolan a német Bundesliga mérkőzéseket egy különleges szimulációs programba helyezte, és arra a következtetésre jutott, hogy gyakorlatilag minden egyes mérkőzés kimenetele kizárólag a véletlenen múlik, azzal az egyetlen kitélellel, hogy minden negyedik mérkőzés döntetlenre végződik, ami statisztikailag nézve a német profi ligában igaz is - olvasható a Der Spiegel honlapján.