Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új elmélet a gyászról

MTI
2007.02.22. 12:18

A szeretett személy elvesztése a korábbi elméletektől eltérően főként nem depressziót vált ki, inkább sóvárgást, az elhunyt kedves visszakívánását - mutatták ki amerikai pszichológusok. "Tévednek, akik depresszióra gondolnak, sokkal inkább a sóvárgás jellemző azoknak a gyászolóknak a lelkiállapotára, akiknek a társa természetes halállal hunyt el. Az illető azt érzi, hogy önmaga egy részét vesztette el, és anélkül sosem lehet boldog" - mondta Holly Prigerson gyászszakértő egy interjúban. A kutatás során 233 embert vizsgáltak, akiknek valamennyien szembe kellett nézniük szeretett társuk természetes halálával. Kiderült, hogy a másik utáni sóvárgás négy hónap után jut a tetőpontra, míg a depresszió, amely e fájdalmas vágyódás kapcsán törhet rá az illetőre, jóval később csúcsosodik ki.

Noha a kutatás módosítja az eddigi elképzeléseket a gyászról, nem mond ellent dr. Elisabeth Kübler-Ross svájci származású amerikai tudós elméletének, amely az 1960-as években vált széles körben ismertté; eszerint a gyász fázisai a következők: hitetlenség, sóvárgás, düh, depresszió, belenyugvás. "Akik segíteni akarnak a gyászolóknak, azoknak elsősorban a sóvárgásra kell fordítani a figyelmüket fordítaniuk" - mondta Holly Prigerson. Függetlenül attól, hogy a gyász pontosan hogyan zajlik le, a kutató szerint valamennyi negatív reakciónak csökkennie kell fél év alatt, mert ha nem így történik, a gyászolónak valószínűleg szakemberhez kell fordulnia kezelés végett.