Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Elektronikai hadviselés az iraki felkelők ellen

MTI
2007.02.22. 14:13

Az amerikai szárazföldi hadsereg latba fogja vetni az elektronikai hadviselést is annak érdekében, hogy megakadályozza iraki ellenségeit mobiltelefonjainak és más távközlési eszközeinek használatában. "Mostanáig nem nagyon aggasztotta az amerikai szárazföldi hadsereget, hogy az ellenség rádiófrekvenciákat használ belső kapcsolattartására, tetteinek összehangolására, de változik a helyzet" - mondta washingtoni sajtóértekezletén Laurie Buckhout ezredes, az elektronikai hadviselésre szakosított hadosztály parancsnoka. "A rádiófrekvenciák skálája teljesen nyitott, s az ellenség ezt könnyen kihasználhatja. Uralnunk kell ezt a skálát, hogy ellenőrzést gyakorolhassunk fölötte" - mondta.

A szárazföldi hadsereg hozzáállásának megváltozása nyilván összefügg az amerikai csapatok Irakban tapasztalt nehézségeivel. Olyan felkelőkkel kell megküzdeniük, akik jól ismerik a terepet, s mobiltelefonjaik és más távközlési eszközeik használatával roppant mozgékonyan tudják előkészíteni és végrehajtani támadásaikat az amerikai katonák ellen. Különösen nagy előnyt biztosít számukra ez a helyzet Bagdad és más nagyvárosok sűrűn lakott negyedeiben. Nehezíti a helyzetet, hogy nem használhatók ezekben a körzetekben az elektronikai hadviselés hagyományos eszközei, hiszen úgy kell zavarni, illetve lehetetlenné tenni az ellenséges kommunikációt, hogy közben ne zavarják a nagyváros mindennapi életét, az iraki katonák és rendőrök, a mentők, a taxik, a tűzoltók munkáját és a jó szándékú iraki állampolgárok kapcsolattartását. Ezért nem használhatók olyan eszközök, amelyek mindenféle kommunikációt megzavarnak vagy lehetetlenné tesznek egy adott körzetben. Olyan eszközök használatára van szükség, amelyek "sebészi pontossággal" célozzák meg az ellenség távközlési csatornáit, és közben nem zavarják a többi rádiófrekvenciát - hangsúlyozta az amerikai ezredes.

Az amerikai szárazföldi hadsereg fejleszteni kívánja képességeit e téren. Fejlett szoftverek alkalmazásával próbálja pontosan bemérni a terepen az ellenséget, és úgy hatástalanítani annak kommunikációs vonalait, hogy ne ártson vele a szövetséges iraki erőknek és az iraki civileknek - hangoztatta Buckhout ezredes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!