Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Összeállítják a dinoszaurusz-csontvázakat a természettudományi múzeumban

MTI
2007.02.22. 17:27

Argentin szakemberek megkezdték az őslény-csontvázak összeállítását Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol március 10-től látható kiállítás Patagónia óriás dinói címmel - közölte az intézmény az MTI érdeklődésére csütörtökön. Az őslény-szakértők egyebek mellett állkapocscsontokból, keresztcsontokból, csigolyákból, bordákból, végtag- és lábszárcsontokból építik fel a 14 dinoszaurusz-csontvázat a múzeum kétezer négyzetméteres kiállítóterében - mondta Árva Anita PR-csoportvezető. A munkálatokat a Buenos Aires-i Egyetem biológusa, Jose Luis Gomez felügyeli és irányítja. A 74-225 millió éves csontvázak február elején érkeztek Amerikából szigorú biztonsági intézkedések között, csontonként becsomagolva a Magyar Természettudományi Múzeumba - idézte fel Árva Anita. A november 19-ig látható nemzetközi vándorkiállításon a közönség egyebek mellett megtekintheti "Rebbit", a legnagyobb növényevőt, amelynek csontváza 17 méter hosszú. Emellett bemutatnak egy kutyaméretű "kedves kis" növényevő dinoszauruszt is, valamint láthatóak lesznek a legkorábbi őslények és tengeri hüllők csontvázai.

Az argentin óriások mellett a magyarországi kiállítás anyagát gazdagítják a Bakony területén talált őshüllő-leletek. A "magyar" őslények között a legnevezetesebbek a páncélos dinoszauruszok és a repülő hüllők maradványai, de láthatóak lesznek a bakonyi növényevő krokodilok koponyái is - tette hozzá Árva Anita. A múzeum ismertető anyaga szerint az argentin Patagónia az "ígéret földje" a paleontológusoknak, akik a bolygónkat 180 millió éven át uraló lényeket kutatják. Az Argentínában talált hatalmas méretű dinoszauruszok az eddig ismert legősibb fajok. A kiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak a természettudományi múzeumban, emellett ismeretterjesztő programok várják az érdeklődőket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?