Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Germán vezérek temetőjére bukkantak

MTI
2007.02.27. 12:57
Német régészek egy germán törzs vezéreinek sírjait találták meg a németországi Szász-Anhalt tartományban. Az archeológusok szerint az 1500 éves temető a népvándorlás korában keletkezett, és a leletek azt bizonyítják, hogy az egykori törzsi vezetők hittek a túlvilági életben. A Die Welt című német napilap internetes változatában közölt beszámoló szerint a Halle városa mellett végzett ásatásokban 14 sírt találtak, egy germán törzs komplett vezetői rétegének sírjait. A szakemberek DNS-tesztek segítségével szeretnék megállapítani a rokoni kapcsolatokat, és ebből is következtetéseket vonnak le az akkori társadalmi viszonyokról.

A germánok ezen a területen időszámításunk után 475 és 490 között valószínűleg a hunokkal harcoltak, és végül ott telepedtek le. Az egyik húsz év körüli nő sírjában három tömör aranydarabot találtak, rajtuk a germán mitológiából vett ábrázolásokkal. Az aranydarabokat egy bőrszalagon a csípőre kötve, ékszerként hordták. Számos holttest kelet-nyugati irányban volt eltemetve, fejjel napkelet felé. A sírokban 30 kardgyöngyöt találtak: az üvegből készült gyöngyök a germánok hite szerint földöntúli erőt kölcsönöztek a harcosoknak.

Susanne Friederich, a projekt vezetője szerint a felkelő nap irányába temetett testek és a sírokban talált számos adomány arra utal, hogy a germánok hittek a túlvilági életben. A feltárás különlegessége, hogy négy sírt egészben, mintegy tömbként emeltek ki a földből. Ezeket restaurálják és konzerválják, majd Halle városában kiállítják. A hunok i. sz. 375 körüli megjelenése váltotta ki az európai germán népvándorlást, amely a római birodalom bukásához és az első európai birodalmak megalapításához vezetett.