Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Majomkölykök az Állatkertben

MTI
2007.02.28. 14:41
A fehérfejű selyemmajmoknál és az arany oroszlánmajmocskáknál is kicsinyek jöttek a világra a budapesti állatkertben. A két-két kölyök születése azért is örvendetes, mert ezek őshazájukban fenyegetett fajok.

A két karmosmajom-faj kicsinyei még a múlt év végén jöttek a világra, ám eddig csak a szerencsések láthatták őket. Az apróságok ugyanis az első időben leginkább anyjuk szőrébe csimpaszkodva töltik napjaikat, de most már elég nagyok ahhoz, hogy önállóan is felfedezzék állatkerti otthonukat, bár a szülőktől még nem távolodnak el túlságosan messzire.

A három éve felújított Majomház üvegtetejű csarnokában élő fehérfejű selyemmajmok (Callithrix geoffroyi) Délkelet-Brazíliában, Minas Gerais szövetségi állam erdőségeiben honosak. Budapesten egy Franciaországban született nőstény és egy Németországból érkezett hím frigyéből született a két kölyök november 13-án.

Az arany oroszlánmajmocskák (Leontopithecus rosalia) is Brazília partvidéki erdőségeinek lakói. Látványos, aranyszőke színű bundájukkal a veszélyeztetett fajok egyik emblematikus képviselőjének számítanak. Az Állatkertben egy Dániában született nőstény és egy angliai hím a tenyészpár, s náluk is két utód jött a világra december 15-én. Szüleikkel együtt a Bagolyvár melletti férőhelyükön láthatja őket a közönség.

A karmosmajmok családjába (Callitrichidae), amelybe a fehérfejű selyemmajom és az arany oroszlánmajmocska is tartozik, összesen 26 fajt sorolnak a természettudósok. Valamennyi Amerika trópusi területein él. Nevüket onnan kapták, hogy a majmok többségétől eltérően nem körmeik, hanem karmaik vannak. Aprócska termetük miatt ugyanis nem képesek kezükkel átfogni az ágakat, így karmaik segítségével kapaszkodnak a fák törzsébe. A nőstények általában ikreket hoznak világra, ami a majmoknál ritkaságnak számít. Vemhességi idejük 3-4 hónap, a kicsik általában 3 hónapos korukig élnek anyatejen. Az ivarérettséget másfél-kétéves korban érik el, élettartamuk pedig akár 15 év is lehet.

Természetvédelmi szempontból mindkét faj fenyegetettnek számít. Az illegális befogás mellett mindkét faj fennmaradását a természetes élőhely pusztulása, egymástól elszigetelt, apró területekre való felszabdalása fenyegeti leginkább. A veszélyeztetettség mértékét kifejező, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által megállapított kategóriák szerint a fehérfejű selyemmajmok természetvédelmi helyzetét "sebezhetőnek", az arany oroszlánmajmocskákét pedig "veszélyeztetettnek" minősítik, de néhány éve még "kritikusan veszélyeztetettnek" számított. Az egyedszámok emelkedéséhez a megmaradt élőhely védelme mellett az állatkerti szaporulatból visszatelepített állatok is hozzájárultak.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) mindkét faj megmentése érdekében tenyészprogramot tart fenn. Jelenleg a világ állatkertjeiben mintegy 450 aranymajmocska él.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!