Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megvennék a British Telecom végső vezetékszakaszát

MTI
2001.07.29. 14:24
Nyolcmilliárd fontos vételi ajánlatot tettek amerikai bankok és befektetési cégek a brit országos távközlési szolgáltató úgynevezett végső vezetékszakaszára (local loop), vagyis arra a vezetékhálózatra, amely a végfelhasználókat köti össze a helyi alállomásokkal, és így az országos hálózattal.
A vezetékszakasz 25 millió előfizetőt 5500 helyi alállomásba köt be. A brit kormány a távközlési liberalizálás kiteljesítésének jegyében már két éve próbálja jogilag "kibogozni" ezt a hálózatot, hogy más szolgáltatók is ajánlhassanak szolgáltatásokat a helyi BT-hálózaton keresztül.

A patthelyzetből a most beérkezett akvizíciós ajánlat jelentheti a kiutat. Az amerikai befektetői csoport a felvázolt séma szerint 8 milliárd font készpénzért megvásárolná az érintett hálózati szakaszt a British Telecomtól, majd a BT szabott áron visszabérelné a fogyasztókhoz vezető vezetékeket. Az előfizetőkkel továbbra is a BT lenne közvetlen kapcsolatban, és a cég küldené a számlákat, de az új tulajdonosok más telefon- és kábelszolgáltatóknak is megnyitnák a rendszert.

Vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint a BT első menetben visszautasította az ajánlatot, de a befektetői csoport szerint ez csak próbálkozás az ajánlat javításának kikényszerítésére, és a cég hamarosan tárgyalóasztalhoz ül velük.

A BT-nek már csak azért is jól jönne a tranzakcióval járó készpénzinjekció, mert éppen nagy arányú adósságcsökkentési programja közepén jár. A cég a március végi 27,9 milliárd fontról a júniussal zárult idei üzleti első negyedév végéig 17,5 milliárd fontra csökkentette adósságát, vagyis teljesült a megígért 10 milliárd fontos adósságcsökkentés. A súlyos adósságot a BT a harmadik generációs mobiltelefon-tenderek megvásárlásával halmozta fel.