Mátyás
-6 °C
1 °C

Számítógépek a fővárosi fogyatékosoknak

MTI
2001.10.04. 16:58
A fogyatékkal élő budapesti emberek esélyegyenlőségét ingyenes, illetve kedvezményes informatikai eszközökkel kívánja segíteni a főváros - nyilatkozta Tiba Zsolt főjegyző csütörtökön. A Fővárosi Közgyűlés október végi ülésére rendelettervezetet nyújt be, amelynek alapján 250 millió forintos speciális programot indíthatnak útjára.

Az előterjesztés szerint pályázati úton a jelentkezők komplett számítógép, valamint részegységek beszerzéséhez kaphatnak támogatást, többféle megoldással. Támogatnák azt a céget is, amelyik számítógépes távmunka-állomást hoz létre fogyatékosok részére.

Győri Péter, a közgyűlés szociálpolitikai bizottságának elnöke elmondta, hogy a program keretében egy év alatt csaknem 800 személyi számítógépből és internet hozzáférésből álló ingyenes csomagot biztosítanának a fogyatékosoknak. Az eszközök egy része alkalmas arra, hogy azokat vakok, vagy akár végtaghiányos emberek is használni tudják. A szabad demokrata politikus közölte: létre kívánnak hozni egy úgynevezett közösségi számítógépes központot is, amelyben száz személyi számítógép állna a látogatók rendelkezésére.

A fővárosi informatikai projekt hónapokkal ezelőtt már szerepelt a közgyűlés előtt, azonban azt átdolgozásra javasolták. Akkor az ellenzékiek fenntartásaikat hangoztatták a száz gépes központ miatt. Garanciát sürgettek arra, hogy az ne szolgálhasson pártpolitikai kampánycélokat.