Emőke
-4 °C
9 °C

Orvosi Nobel-díj két brit és egy amerikai kutatónak

MTI
2001.10.08. 14:38
A 2001. évi orvosi Nobel-díjat egy amerikai és két brit kutató kapja. Mindhárman a sejtosztódással kapcsolatos úttörő felfedezéseikért részesülnek a magas tudományos elismerésben. A stockholmi Karolinska Intézet hétfőn jelentette be, hogy Leland H. Hartwell amerikai, valamint Timothy Hunt és Paul M. Nurse brit kutatóknak ítélte oda az idei orvosi Nobel-díjat. Az indoklás szerint kutatási eredményeik új utakat nyithatnak a rákbetegség megállapításának módjai és a rákos betegek kezelése terén.

A sejtosztódás minden élet alapja. Ahhoz, hogy az ember, állat vagy növény növekedhessen, sejteknek is növekedniük és osztódniuk kell. Ez a folyamat az élőlényekben folyamatosan ismétlődik. A három kutató olyan kulcsmolekulákat azonosított, amelyek szerepet játszanak ennek a sejtciklusnak a szabályozásánál.

Az orvostudósok legnagyobb kitüntetése idén mintegy egymillió eurónyi pénzjutalommal jár. A Nobel-díjakat hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel (1833-1896), a díj alapítója halálának évfordulóján adják át.

A 61 éves Hartwell a egyesült államokbeli Seattle Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatója, R. Timothy Hunt, aki 58 esztendős, a hertfordshire-i Brit Birodalmi Rákkutató Alapítványnál, az 52 éves Paul M. Nurse pedig ennek londoni testvérintézeténél tevékenykedik.