Sára, Márió
2 °C
6 °C

Elektronikus aláírási törvény Lengyelországban

2001.10.18. 09:59
Aleksander Kwasniewski lengyel elnök az elmúlt héten kézzel, majd elektronikusan is odakanyarította nevét az elektronikus aláírásról szóló törvény alá, és ezzel hamarosan Lengyelországban is alkalmazható lesz a kézivel egyenértékű, számítógépen továbbítható e-aláírás. A jogszabály már 9 hónap múlva életbe lép, de az átlag lengyelnek valószínűleg ennél tovább kell várnia, amíg élhet vele. Az e-aláíráshoz szükséges kártya ugyan csak mintegy 100 zlotyba (6800 forint) kerül, de szükség van egy kártyaleolvasó berendezésre is, ami lényegesen drágább, ráadásul kevés van belőle.

Becslések szerint ma 100 lengyel állampolgárra csak 6 számítógép jut, és a kisebb cégeknek alig egyharmada rendelkezik internet-hozzáféréssel. Így az e-aláírás áldásaiból eleinte csak a nagyobb vállalatok és hivatalok fognak részesedni. Szükség lesz informatikai alapismeretek oktatására és az internethasználat olcsóbbá tételére is.

Szakértők szerint Lengyelországban csak mintegy három év múlva válik általánossá a digitális aláírás a magánszemélyek körében, főleg az internetes vásárlásoknál, a hivatalokkal, bankokkal, cégekkel és egyénekkel fenntartott kapcsolatokban. Egy ügyet viszont egészen bizonyosan azután sem lehet majd e-aláírással elintézni - a házasságkötést.