Donát
-4 °C
2 °C

A Mars légkörébe lépett az Odyssey

MTI
2001.10.28. 17:39
A Mars Odyssey már kevesebb mint százhatvan kilométerre van a vörös bolygótól.

Az űrszonda szombaton a Mars felszínétől mintegy 157 kilométerre megkezdte a lassú "alámerülést" a bolygó légkörének ritka, felső rétegeibe - közölte a NASA szóvivője. Az űrszonda mintegy hét percen át süllyedt, s a művelet végén a bolygó felszínétől mintegy 135 kilométerre lévő pályán folytatta a keringést.

A tudósok terve szerint néhány további ilyen "fékező" szakasz után a szonda a bolygó felszínétől 60 mérföldre 96 kilométerre lévő pályán fog keringeni, 2,5 órás keringési idővel.

A Mars Odyssey űrszondát 2001. április 7-én egy Delta II típusú hordozórakétával indították el a floridai Cape Canaveralről. A szonda 2 és fél éven keresztül azt próbálja meg kideríteni gammasugarú spektrométerével, hogy egy méter körüli mélységben milyen ásványi anyagok mutathatóak ki a Marson; többek között fagyott állapotban lévő víz nyomait keresi majd. A Mars Odyssey méri a bolygót érő kozmikus sugárzást annak tisztázására, hogy milyen mértékű sugárterhelésnek lennének kitéve egy leendő Mars-expedíció tagjai.

Az előző, hasonló céllal a "vörös bolygóra" indított műszeregyüttesek nem teljesítették küldetésüket: a Climate Orbiter nevű szonda 1999 szeptemberében, a Mars Polar Lander pedig 1999 decemberében elpusztult a bolygó megközelítése, illetve a leszállás során.