Emőke
-4 °C
9 °C

Biomassza-fűtőművet tervez Pusztamagyaród

Napi Online
2001.12.14. 10:13
Osztrák partnerek szakmai támogatásával - a körzet jelentős favagyonára és a feldolgozóüzemekre alapozva - ipari park és távfűtőmű létrehozását tervezi a dél-zalai Pusztamagyaród. Jelenleg már egy 10 hektáros, teljes infrastruktúrával ellátott terület áll rendelkezésre a fűrész- és fafeldolgozó tevékenység bővítésére, valamint a keletkezett fahulladékkal működtethető energiaközpont létrehozására. A leendő ipari park és távfűtőmű üzemeltetésére megalakult az 51 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Biotherm Kht. - jelentette be Kovács Károlyné polgármester.

Az elképzelések szerint a távfűtőműnek, valamint a majdani ipari park cégeinek az alapanyag-szükségletét a környező - nagy területű, zömmel keményfafajták alkotta - erdőkből, illetve a fűrész- és faipari vállalkozások fahulladékából biztosítanák. A megtermelhető energiából a 700 lakosú község lakosait, intézményeit és a faipari üzemeket látnák el hőenergiával, a nyári időszakban feleslegessé váló hőt pedig elektromos energiává alakítanák. A bőséggel rendelkezésre álló biomassza minden három-négy kilója egy kilogramm földgázt helyettesít.

A pusztamagyaródi terv összhangban áll az előzetes nemzeti fejlesztési program energetikai fejezetével - véli az ügyvezető Márkus Ferenc, a zalaegerszegi regionális PHARE-iroda vezetője. Megvalósításához a PHARE CBC-alap megújuló energiaforrásokat támogató kisprojektje keretében akár 80 millió forint pályázati támogatás is igényelhető, 20 milliós önrésszel, 2002 elejétől.